logarytmy
sidek: Oblicz wartość x:
a) log 25 =x
1/5
b) log = 1/2
x
19 maj 19:31
sidek: prosze o pomoc ,
19 maj 19:59
Bogdan:
a) Rozwiąż równanie: (1/5)x = 25
b) Popraw zapis zadania.
19 maj 20:12
sidek: b) log 8 =1/2
x
19 maj 20:20
Bogdan:
b) Tu też rozwiąż równanie: x1/2 = 8
19 maj 20:26
sidek: dzieki wielkie za pomoc
19 maj 20:28
Bogdan:
Podaj jednak swoje wyniki.
19 maj 20:29
sidek: nie bardzo moge sobie z tm poradzić jednak
19 maj 20:42
Bogdan:
a) (1/5)x = 25 ⇒ 5−x = 52
b) x1/2 = 8 ⇒ √x = 8
a teraz?
19 maj 20:46
sidek: tez nie wiem jak , matematyka to moja kula u nogi

pomozesz mi
19 maj 21:00
Bogdan:
a) −x = 2 ⇒ x = ?
b) podnieś obustronnie do kwadratu
19 maj 21:03
sidek: a) x = −2
b) x=64
19 maj 21:06
Eta:
x1/2= 8 podnieś obustronnie do kwadratu:
(x1/2)2= 82
x(1/2) *2 = 64
x= 64 −−−−−− czy , już jasne? ...
19 maj 21:07
sidek: tak dziekuje
19 maj 21:09
Eta:
19 maj 21:11