trapez
kaska: w trapezie rownoramiennycm jedna z podstaw jest 2 razy dłuzsza od drugiej, a przekatna jest
dwusieczna kata przy dłuzszej podstawie. oblicz dlugosci bokow tego trapezu wiedzac, ze jego
pole jest rowne 9cm
2. oblicz pole kola opisanego na tym trapezie.
+rysunek i obliczonka
AS:

1.
AE + EF + FB = AB ⇒ x + a + x = 2*a ⇒2*x = a ⇒ x = a/2
2.
h/AF = tgα ⇒ h = AF*tgα = (a + x)*tgα = 3/2*a*tgα [1]
h/FB = tg(2*α) ⇒ h = FB*tgα = a/2*tgα [2]
Porównuję h z [1] i [2]
3/2*a*tgα = a/2*tg(2*α) ⇒3*tgα = tg(2*α)
3
Rozwiązuje równanie trygonometryczne
2*tgα
3*tgα = −−−−−−− ⇒ 3*tgα − 3*tg
3α = 2*tgα ⇒ 3*tg
3α ⇒tgα*(3*tg
2α − 1) = 0
1 − tg
2α
Stąd: tgα = 0 ⇒ α = 0 nie przydatne
tgα = −1/
√3 odpada,bo kąt będzie rozwarty
tgα = 1/
√3 spełnia warunki w zadaniu
4
Wysokość trapezu
h = 3/2*a*tgα = 3*a/2*1/
√3 = 3*a/2*
√3/3 = a*
√3/2
5
Pole trapezu
P = (2a + a)/2*h = 3*a/2*a*
√3/2 = 9 z warunku w temacie
3*a
2*
√3/4 = 9 ⇒ a
2 = 12/
√3 = 12*
√3/3 = 4*
√3
a = 2*
4√3
6
Promień koła opisanego na trójkącie ABD (czyli i na trapezie)
Z tw. sinusów
2a/sin(180 − 3*α ) = 2*R ⇒ R = a/sin(3*α)