| x−y | ||
2 − | = 2x + 3(y−1) | |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
2 − | x + | y = 2x + 3y−3 | ||
| 4 | 4 |
| 1 | 3 | |||
− 2 | x + − 2 | y = −5 | ||
| 4 | 4 |
!
!
| 2x +y − 7 | ||
y= 4 − | +2
| |
| 4 |
, bo coś mi tu nie pasuje.....
pierwsze równanie porzadkujemy mnożąc przez 4
to;
8 − x +y = 8x +12y − 12 => 9x +11y = 20
drugie równanie jest:
y= 2x +y − 7 +2 => 2x = 5 ( nie wiem więc po co liczyć metodą wyznaczników?
skoro już masz ,ze x = 52
wystarczy tylko podstawić za x= 52 do pierwszego i obliczyć y
pytałam więc , czy napewno masz dobrze napisane to drugie równanie?
a jezeli koniecznie ma być metodą wyznaczników ?
to:
9x + 11y = 20
2x + 0*y = 5
więc I 9 11 I
W=I I = 9*0 − 11*2 = −22
I 2 0 I
I 20 11 I
Wx = I I = 20*0 − 11*5 = − 55
I 5 0 I
I 9 20 I
Wy = I I = 9*5 − 20 *2 = 5
I 2 5 I
więc:
| Wx | −55 | |||
x = | = | = 52
| ||
| W | −22 |
| Wy | 5 | |||
y = | = | = −522 | ||
| W | − 22 |
!
Pięknie dziękuje Buziaczki Papapapapa
!