zadania z geometrii analitycznej
Sandra: bardzo proszę o pomoc w poniższych zadaniach. kompletnie nie mam zielonego pojęcia jak zabrać
się za te zadania.

1) Punkt A(7,3) jest wierzchołkiem, zaś punkt S(3,2) środkiem symetrii kwadratu ABCD. Wyznacz
pozostałe wierzchołki kwadratu ABCD i napisz równanie okręgu wpisanego w ten kwadrat.
2) Punkty A(−1,−6) i B(3,−3) są kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD. Wierzchołek C należy do
prostej o równaniu x+y=5. Znajdź współrzędne punktów C i D.
AS:

Zad. 1
A(7,3) , S(3,2)
S środek odcinka AC
1/2*(xA + xC) = xS ⇒1/2(7 + xC) = 3 ⇒ xC = −1
1/2*(yA + yC) = yS ⇒1/2(3 + yC) = 2 ⇒ yC = 1 ⇒ C(−1,1)
Równanie prostej BD − prostopadłej do AC i przechodzącej przez S
mAC = (yA − yC)/(xA − xC) = (3 − 1)/(7 − (−1)) = 2/8 = 1/4
mBD = −1/mAC = −4
y − yS = mBD*(x − xS) ⇒ y − 2 = −4*(x − 3) ⇒ y = −4*x + 14
Równanie okręgu opisanego na kwadracie
R
2 = (xA − xS)
2 + (yA − yS)
2 = (7 − 3)
2 + (3 − 2)
= 17
(x − xS)
2 + (y − yS)
2 = R
2
(x − 3)
2 + (y − 2)
2 = 17 równanie okręgu
Rozwiązując układ równań
(x − 3)
2 + (y − 2)
2 = 17 i y = −4*x + 14 otrzymamy współrzędne wierzchołków B i D
Po uporządkowaniu
x
2 − 6*x + 8 = 0 ⇒ x1 = 2 , x2 = 4 , y1 = 6 , y2 = −2
B(4,−2) , D(2,6)
część druga − znalezienie równania okręgu wpisanego
promień okręgu wpisanego r jest połową długości boku kwadratu
AB: AB
2 = (xA − xB)
2 + (yA − yB)
2 = (7 − 4)
2 + (3 + 2)
2 = 9 + 25 = 34
AB =
√34 r = 1/2*AB = 1/2*
√34
równanie okręgu
(x − xS)
2 + (y − yS)
2 = r
2
(x − 3)
2 + (y − 2)
2 = 34/4