tw. Pitagorasa
Michał K: Przekątna prostokąta ma 34 cm długości. Oblicz obwód prostokąta wiedząc że długość jednego z
jego boków stanowi 187,5% długości drugiego boku
19 maj 17:06
Grander: Pomóźcie
19 maj 19:56
Michał KAS: Pomóźcie prosze
19 maj 20:06
Bogdan:

c = 34
a > 0 i b > 0
| | 15 | |
Z twierdzenia Pitagorasa: c2 = a2 + b2 ⇒ 342 = ( |
| b)2 + b2 |
| | 8 | |
| | 225 | | 225 | | 289 | |
342 = |
| b2 + b2 ⇒ 342 = b2( |
| + 1) ⇒ 342 = |
| b2 |
| | 64 | | 64 | | 64 | |
| | 17 | |
34 = |
| b ⇒ b = ? dokończ |
| | 8 | |
19 maj 21:01
aggeta: b=16
19 maj 22:21