pole koła
aska: przekatne prostokata przecinaja sie pod katem 60 stopni. oblicz pole kola opisanego na tym
prostokacie, jesli:
a)jego krotszy bok ma dł 6cm
b)jego dłuzszy bok ma 6cm
prosze o rysunek i obliczenia!
19 maj 17:46
tim: Gimnazjum czy liceum?
19 maj 18:02
aska: liceum
19 maj 18:06
tim:

a) Zaznaczony kąt ma 60
O. Wiedząc, że przekątne są rowne i przecinają się w połowie
wnioskujemy, że odcinki:
ab = ao = ab = 6cm
Więc r = 6
19 maj 18:13
aska: mozna jeszcze b?
19 maj 18:15
tim:

BC = 6
BX = 3
α = 60
β = 120
γ = 60
| | √3 | |
Korzystając z sin γ = sin 60 = |
| |
| | 2 | |
Obliczamy BO = r = 2
√3
19 maj 18:17
aska: dziekuje bardzo!
19 maj 18:22