zadanie
alien: Prosze o pomoc.dana jest prosta o równaniu f(x)=(2m−3) X+3, gdzie m jest jest parametrem i m
∊R.wyznacz wartość parametru m jezeli:
a)miejscem zerowym tej funkcji jest liczba (−2)
b)funkcja f(x) jest malejaca
19 maj 22:44
Eta:
a) miejsce zerowe x= −2
podstaw za x = −2
czyli ( 2m −3)*(−2) +3 =0
to − 4m +6 +3=0 ....... już chyba potrafisz obliczyć m
b) f(x ) jest funkcją liniową : postaci f(x) = ax +b:
f(x) −−− maleje jezeli
a <0
zatem : 2m −3 <0 −−−−−− rozwiąż nierówność
i podaj przedział do którego należy m
19 maj 22:52
alien: dzieki eta
19 maj 22:53
max: 0=(2m−3)*(−2)+3
0=−4m+6+3
0=4m−9
m=4/9
b)
2m−3<0
m e (−∞,3/2)
19 maj 22:55
alien: dzieki
19 maj 22:57
Eta:
Sorry max
m= 94
19 maj 23:00
alien: dokładnie Eta.pozdrawiam
19 maj 23:09
Eta:
19 maj 23:11