Ciągi.
max: Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach.
1.Napisz wzór rekurencyjny i ogólny
a)ciągu arytmetycznego gdy a1=4 , a3=−5
b)ciągu geometrycznego gdy a1=8 ,a2=4
2.Znajdż a1 oraz różnice ciągu arytmetycznego gdy a10(dziesięć) =−12 i a5=3 .Oblicz sume
dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu.
3.Dla jakiej wartości p liczby 5p−4 , p+5 ,2 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
4.Napisz wzór rekurencyjny i ogólny
a)ciągu arytmetycznego gdy a1=−5 , a2=4
b)ciągu geometrycznego gdy a1=4, a2=8
5.Znajdż a1 oraz różnice ciągu arytmetycznego gdy a5=−8 , a9=−2.blicz sume dziewięciu
początkowych wyrazów tego ciągu.
6.Czy istnieje taki ciąg geometryczny w ,którym a12(dwanaście)=8 i a28(dwadzieścia osiem)=
−64
7.Znajdż liczbe x,dla której podany ciąg jest geometryczny 3+x, x , 3.
19 maj 18:49