matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.3.2014
Zadania
Odp.
6
pigor:
..., niech dla uproszczenia zapisu 10
2013
=
p >0
, to ponieważ
a >b ⇔ a−b >0
, więc zbadam znak różnicy
8
justynapomoc:
hejka to znowu ja co umnie hm. nic się nie zmieniło
ale chciałam was spytać czy w waszych szkołach tez tak jest ze w 3 klasie leci samo powtórzenie i nic nowego się nie uczycie? Pozdro
0
kklk:
pomoze ktos ? Mam obliczyc nastepujace granice funkcji:
1
izabella21:
Oblicz wyznacznik macierzy
0
Patsik :
udowodnij, ze skończona suma zbiorów domknietych jest zbiorem domknietym
2
sdfs:
Z odcinka [−3,5] losujemy liczbę. Niech zmienna losowa X będzie a)wybraną liczbą
2
Patrycja:
udowodnij, że w przestrzeni z metryką "0−1" każdy zbiór jest otwarty
10
Loka:
Proszę o wskazówki/rady
Wykaż, że prawdziwa jest równość
3
√
9+
√
80
+
3
√
9−
√
80
=3
17
agulka:
a
c
=
⇒ad=bc
b
d
a+b
c+d
=
b
d
d(a+b)=b(c+d)
1
jerey:
dane są funkcje g(x)= 2x
2
+x−m i f(x)=mx
2
−2mx+3. Dla jakich wartości parametru m wykresy funkcji f(x) i g(x) przecinają się w dwóch punktach, których odcięte mają różne znaki?
6
FHA:
b
1
Wykaź, ze jesli
=
i b≠ − 1 1/2a to
3a+2b
5
4a+5b
= 1
11a−2b
Jakaś podpowiedź?
1
Le0n:
:::rysunek:::
22
pigor:
..., lub tak : z warunków zadania
szukam
takich
m
, dla których
6
gosiata:
sprawdź czy istnieje trójkąt o bokach x, 2x +3, 2x−3 i obwodzie 20
2
Jan111:
Wykaż że jeśli długości boków trójkąta są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego to długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równa jednej trzeciej długości jednej z
2
paulina:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności: 2
2x+1
*3
x−2
<32.
4
zadanie:
T i S sa przeksztalceniami pewnego zbioru Z, przy czym T jest odwracalne, zas S nie jest. (a) Uzasadnij bezposrednio z definicji odwracalnosci, ze zlozenia TS oraz ST nie sa
1
natalia:
Zdarzenia A, B i C są niezależne. Z poniższych par zdarzeń wybierz pary zdarzeń niezależnych: 1) A∪B i C;
0
ulka:
Na egzaminie student ma do wyboru dwie strategie: I: Student losuje 3 pytania, jeśli co najmniej 2 odpowiedzi są poprawne to wynik egzaminu jest
1
basia:
oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawedzi podstawy 10cm i przekontnej sciany bocznej tworzaca z sasiednia sciana kat 30 stopni.prosze o
10
Matejko:
Wyznacz te wartości parametru m dla których równanie x
2
+mx+9 ma dwa rozwiązania mniejsze od 1. Proszę o wskazówkę
1
Luka:
zmienna losowa opisuje wartość wygranej w loterii w której wiadomo że losów wygrywa 40% przy czym wygrane w wysokości 10,50,100,1000 zł
1
Luka:
10
dus:
za kazdym razem dochodze do martwego punktu lub innego wyniku, pomoze ktoś wyznaczyć jedną mniewiadomą?
4
Le0n:
12
Domel:
Ale można też z sumy ciągu geometrycznego
2
iza:
Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, których kwadrat daje resztę 1 przy dzieleniu przez 5?
3
misiekmin11:
Na wycieczkę klasową musiało pojechac 32 uczniów. Nestety, dwoje z nich zrezygnowało z wyjazdu i koszt wycieczki podzielony na pozostałych uczesników zwiekszył sie o 25 złotych. Ile obecnie
3
Miałczyński:
Czy to jest poprawne?
2
paulina:
http://chomikuj.pl/mroldstory/Podr*c4*99czniki+matematyka/Testy+maturalne+matematyka+podstawa+-+Wydawnictwo+Aksjomat/ZESTAW+XVI,2358024487.pdf
3
paulina:
http://chomikuj.pl/mroldstory/Podr*c4*99czniki+matematyka/Testy+maturalne+matematyka+podstawa+-+Wydawnictwo+Aksjomat/TEST+15,2358028948.pdf
2
czako:
Witam, chciałem zapytać co oznacza symbol matematyczny lim
n
a
n
= g? Nie chodzi mi o sam symbol granicy, tylko brak "→
∞
" przy n. Czy te symbole są równoważne, czy
2
Ania:
zad.1 Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach długości 9 cm i 12 cm, krawędzie boczne mają po
1
Le0n:
1.Rzucamy 3 razy symetryczną monetą. Oblicz prawdopodobieństwo:
4
ola:
ile jest różnych liczb 5−cyfrowych, w których pierwsza i ostatnia cyfra są takie same?
2
paulina:
liczba 1 / 2−
√
3
jest odwrotnością liczby 2 +
√
3
1
paulina:
Wartość wyrażenia 36
l
og
6
4 + 7
l
og
7
16 wynosi : 43
4
Bartek:
Rozwiąż nierówność.
1
kikimora:
Majac zbiór S = {0,1,2,3} oraz relacje R1 : m+n = 3 powiedz, czy zachodzi relacja symetryczna.
2
natalia:
dany jest wielomian: w(x)=x
3
+ax+b, gdzie a i b są liczbami rzeczywistymi. ile może mieć on pierwiastków? Chodzi mi o możliwą liczbę rozwiązań równania x
3
+ax+b=0.
0
Ania:
Cena akcji ( w zł) przedsiębiorstwa "sukces" w ciągu 30 dni notowania na Giełdzie Papierów Wartosciowych przedstawiała się nastepująco:
3
Ania:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym. Wysokość stożka ma długość H=15 cm. Oblicz objętość stożka.
1
jerey:
1
dwa boki trójkata wpisanego w okrąg o promienu R mają długosci R
√
3
i
R. Znalezc
2
dlugosc 3 boku
30
paulina:
http://chomikuj.pl/mroldstory/Podr*c4*99czniki+matematyka/Testy+maturalne+matematyka+podstawa+-+Wydawnictwo+Aksjomat/TEST+16,2358028810.pdf
Będe wdzięczna za chociaż kilka zadań zamkniętych (1−20 ) otwarte zrobiłam,a te mi idą
5
pola:
Ze zbioru 6 prętów o długościach: 3,4,5,6,7,9 metrów wybrano losowo 3. Jakie jest prawdopodobieństwo, że można z nich zbudować trójkąt rozwartokątny? Bardzo proszę o pomoc
1
Qwerty:
Analiza wysokości miesięcznych wynagrodzeń (w zł) 30 mężczyzn i 10 kobiet zatrudnionych w pewnym przedsiębiorstwie dostarczyła następujących informacji :
2
tomasz:
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez x − 2, x−3, x − 4 daje odpowiednio reszty 4,3,2. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian Q(x) = x
3
− 9x
2
+26x − 24
12
zbyszek:
Liczby 3, x, y sa˛kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego. Jesli liczbe x zmniejszymy o 5, a liczbe y zwiekszymy o 17, to otrzymane liczby beda kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego.
5
mario:
Narysuj zbiór wszystkich punktów (x, y) płaszczyzny, których współrzędne spełniają równanie log
x
(y − 2x) = 2
5
fdsfdsfds:
Wykaż, że liczba p =
√
7+4
√
3
+
√
7−4
√
3
jest liczbą całkowitą. Mógłby mnie ktoś naprowadzić jak to rozwiązać, nie chce suchego rozwiązanie tylko wskazówek.
3
mała :
zbiorem wartości funkcji f(x)=−3(x−1)
2
+2 jest:?
7
JK:
Rozwiąż nierówność:
√
x+4
−x+2>0
4
Ona:
W trapezie równoramiennym o obwodzie równym 36 cm krótsza podstawa jest dwa razy dłuższa od ramienia, a wysokość wynosi 4 cm. Oblicz pole tego trapezu.
4
hellena:
liczby −1,2 są rozwiązaniami równania A(x−1)(x+2)/x
2
=0
2
Marcin:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny ktorego wysokosc ściany bocznej o miarze 10 cm tworzy z płaszczyzną podstawy kąt alfa taki, że sin alfa= 4/5. Oblicz pole powierzchni całkowitej i
1
Jan111:
Oblicz pole trapezu o podstawach dlugosci a i b wiedzac,ze mozna na nim opisac i w niego wpisac okrag.
99
Magda19:
potrzebuje oszacowac niepewnisc metoda rozniczkowania wzoru
4π
2
n
2
d
poszukuje rozniczki wzoru g=
*(l+
) po zmiennej t l d
t
2
2
1
bezradny:
Czy mógłby mi ktoś podać jakąś stronkę z zadaniami z analizy matematycznej 2, na których można potrenować m in. rozwiązywanie zadań z funkcji wielu zmiennych, są podane jakieś przykłady i
1
NNataliaaa:
Wykaż, że przekątna BD' prostopadłościanu ABCDA'B'C'D' tworzy z jego krawędziami AB, BC i BB' kąty α,β,γ takie, że cos
2
α+cos
2
β+cos
2
γ=1
4
szopa:
Dla jakich wartosci parametru m rownanie |x
2
− 2mx| = 1 ma trzy rozne pierwiastki?
1
Marta:
Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym wysokość jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy, a pole przekroju zawierającego przekątną podstawy
1
Marta:
Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi 5 płaszczyzną zawierającą przekątna podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy po kątem 60 stopni.
26
Pavlowicz:
Miał ktoś z was przedmiot Elektronika albo "teoria obwodów elektrycznych" na jakimś wydziale polibudy przy czym gość na ćwiczeniach dawał tylko zadania z drutów? Jakieś rady za co można
1
kaszalot:
Fukcja ktora sprawdza czy wszystkie elementy wektora sa wieksze od 5. Programowanie w matlabie
5
tomasz:
Prosze o pomoc: wykaz ze ciag o wyrazie ogolnym an=(n+3)
2
−n
2
+3n−1 jest arytmetyczny
2
Loka:
Proszę o pomoc
Wykaż, że liczba (1 + 2013
2
)(1 + 2013
4
) jest dzielnikiem liczby:
4
walt:
5
4
1
Wykaż, że jeżeli A,B są podzbiorami Ω oraz P(B)<
, P(A∩B)>
, to P(A'∩B)<
(A'
8
7
14
oznacza zdarzenie przeciwne do A).
4
walt:
Z punktu A=(17,16) poprowadzono styczne do okręgu o równaniu (x+3)
2
+(y−1)
2
=125. Oblicz długość odcinka łączącego punkty styczności.
2
Bartek:
Rozwiąż nierówność
10
Kasia:
3x : x
2
− 6x * x
2
− 36 : 4x − 2
7
Pudelek i Piotr i Sławek:
Wykazać,że funkcja f(a,b) określona w R
+
(a,b∊R
+
) i równa:
1
walt:
Rozwiąż równanie: cosxtgx+
√
3
cosx+tgx+
√
3
=0 w zbiorze <0,2π>.
6
Gienek:
Uzasadnić, że zbiór liczb naturalnych podzielnych przez 3 jest równoliczny ze zbiorem liczb naturalnych parzystych.
2
Loka:
Proszę o pomoc trygonometria
Rozwiąż równanie:
2
Gienek:
Zakładając, że zdanie (p
r
)=>q jest fałszywe ocenić wartość logiczną zdania ~(q=>p) v (r<=>q)
43
Monika:
trygometria pilne prosze o pomoc Monika: Mój problem to trygometia nie było mnie na zajęciach właśnie wtedy i niestety samej nie udaje mi sie tego rozwiązać prosze o pomoc z góry dziękuje
5
Loka:
Proszę o pomoc
W równaniu wyszło mi tak:
2
Gienek:
(logika )Podać twierdzenie przeciwstawne do twierdzenia: Jeżeli liczba x jest podzielna przez 2 i liczba y jest podzielna przez 2 to liczba x*y jest
2
Riku175:
Rozwiąż nierówność i zapisz zbiór rozwiązan za pomocą przedziału
3−8x
5−x
−
≤ −12
4
2
2
12345:
:::rysunek::: w graniastoslupie prostym przedstawionym na rysunku miara kata dwusciennego pomiedzy
6
Riku175:
2[x−1]=8 −3[x−2]≤−12
16
Domel:
Saizou
wg mnie największa odległość od
gruntu
to
h