rożniczka wzoru pomocy!!!
Magda19: potrzebuje oszacowac niepewnisc metoda rozniczkowania wzoru
| | 4π2n2 | | d | |
poszukuje rozniczki wzoru g= |
| *(l+ |
| ) po zmiennej t l d |
| | t2 | | 2 | |
14 mar 13:49
wredulus_pospolitus:
po zmiennej t ... po zmiennej l ... po zmiennej d

czyli trzech różniczek ... czy też potrójnej różniczki
14 mar 13:50
Magda19: trzech pojedynczych
14 mar 13:52
wredulus_pospolitus:
pochodnych nie miałaś jeszcze
14 mar 13:56
Magda19: miałam ale na liczbach a nie wzorach
14 mar 13:58
Magda19: i nie wiem jak sie zabrac
14 mar 13:58
wredulus_pospolitus:
a co to za różnica
pochodna po 'l'
wszystkie inne 'literki' traktuje jako stałe (powiedzmy, podstaw zamiast n = √45 ; t = ln 5 ;
d = 973√4 policz pochodną a następnie je 'pozamieniaj')
14 mar 13:59
wredulus_pospolitus:
pochodne 'na liczbach'
14 mar 14:00
Magda19: a pochodna ze stałej to 0
wiec?
14 mar 14:02
Magda19: to pochodna po zmiennej l bedzie
(d/2)*1
14 mar 14:06
wredulus_pospolitus:
no i właśnie oto chodzi
może tak
f(x) = 3x
2 + 9
to f'
x = 3*(x
2)' + (3)'*x
2 + (9)' = 3*2x + 0 + 0 = 6x
natomiast gdy by było:
f(x,y) = y*x
2 + y
2 (zauważ ... gdy y=3 to masz to co wcześniej było)
to f
'x = y*(x
2)' + (y)'*x
2 + (y
2)' = 3*2x + 0 + 0 = 6x ... ponieważ 'y' jest TRAKTOWANA
JAKO STAŁA
14 mar 14:06
Magda19: cos nie rozumiem ale ok
14 mar 14:09
wredulus_pospolitus:
ale czego nie rozumiesz

pytaj teraz
14 mar 14:09
Magda19: a pochodna po zmiennej d
jak bedzie?
14 mar 14:16
wredulus_pospolitus:
analogicznie.
ale to z 14:06 jest ŹLE
14 mar 14:17
wredulus_pospolitus:
masz:
pochodna po 'l'
zapiszmy najpierw inaczej tą funkcję (wzór)
| 4πn2 | | d | | 4πn2 | | 4πn2 | | d | |
| *(l+ |
| ) = |
| *l + |
| * |
| |
| t2 | | 2 | | t2 | | t2 | | 2 | |
'l' to jest zmienna, a każda inna literka traktujemy jako stałą więc mamy:
| 4*π*(stała)2 | | 4π(stała)2 | | stala | |
| *l + |
| * |
| |
| stała2 | | (stała)2 | | 2 | |
czyli:
stała * l + stała
więc ile wynosi pochodna z tego
14 mar 14:20
Magda19: jak mam pochodna po zmiennej l to jak mam l+1/2d wiec pochodna l + przed nawias 1/2 i pochodna
d
wiec pochodna l=1 a pochodna d =0
14 mar 14:21
wredulus_pospolitus:
tak
14 mar 14:22
wredulus_pospolitus:
| | d | |
ale pamiętaj że to (l+ |
| ) jest jeszcze przez coś mnożone |
| | 2 | |
14 mar 14:22
Magda19: a nie wiem
14 mar 14:23
wredulus_pospolitus:
ale czego nie wiesz
14 mar 14:23
Magda19: i co to zminia

z tym mnozeniem
14 mar 14:23
wredulus_pospolitus:
inaczej:
f(x) = 3*(x+4)
f'x = ... słucham
14 mar 14:24
Magda19: to jest pochodna ze stałej i pochodna z stała *l
14 mar 14:25
wredulus_pospolitus:
Magdo ... odpowiedz na post z 14:24
14 mar 14:26
Magda19: to jest 3 i pochodna (X+4)
14 mar 14:26
wredulus_pospolitus:
czyli ile

wynik

konkretną podstać poproszę
14 mar 14:27
Magda19: 3*1=3
14 mar 14:27
wredulus_pospolitus:
f' = 3 ... okey
to teraz:
f'
x = .... (pamiętaj, ze 'y' traktujesz jako stałą)
14 mar 14:28
Magda19: 3*y/2'+x'=3*1=1
14 mar 14:30
Magda19: a jak zrobic ten duzy wzor ktory podałam
14 mar 14:31
wredulus_pospolitus:
| | y | | y | |
f'x = (3)'*(x+ |
| ) + 3*(x+ |
| )' = |
| | 2 | | 2 | |
| | y | | y | |
= (3)'*(x+ |
| ) + 3*( x' + ( |
| )' ) = 0 + 3*(1 + 0) = 3 |
| | 2 | | 2 | |
prawda
14 mar 14:31
wredulus_pospolitus:
poczekaj ... po kolei ... zaczynamy od podstaw abyś 'złapała'
14 mar 14:32
Magda19: tak
14 mar 14:33
wredulus_pospolitus:
no to niech teraz będzie:
| | y | |
f(x,y,z) = (3*z)*(x+ |
| ) |
| | 2 | |
f'
x = .... i słucham (zapisz to 'porządnie')
14 mar 14:34
Magda19: =(3*z)'+(x+1/2y)+(3*z)+(x+1/2y)'
14 mar 14:38
wredulus_pospolitus:
dlaczego jest tylko znaków
+ 
a tak mało znaków
*
14 mar 14:39
Magda19: 3*0+(X+1/2y)+(3*z)+(1*0)=(x+1/2y)+(3*z)
14 mar 14:40
wredulus_pospolitus:
nadal .... DLACZEGO MASZ TYLE ZNAKÓW
+
14 mar 14:41
wredulus_pospolitus:
Magdo ... wybacz... ale NIE potrafisz liczyć pochodnych
14 mar 14:41
wredulus_pospolitus:
KONIECZNIE musisz to poćwiczyć (i mówię tu o prostych przykładach z funkcją jednej zmiennej)
14 mar 14:42
Magda19: bedzie 0 tak
14 mar 14:42
wredulus_pospolitus:
NIE
14 mar 14:42
Magda19: 0*(x+1/2y)+(3*z)*0 tak
14 mar 14:43
Magda19: to jak?
14 mar 14:43
wredulus_pospolitus:
winno być:
f'x = (3*z)'*(x+1/2y) + (3*z)*(x+1/2y)' = (0)*(X+1/2y) + (3*z)*(1+0)
=
= .....
14 mar 14:44
Magda19: (3*z)' to przed nawias 3 i pochodna z z?
14 mar 14:44
Magda19: a ok
rozumiem bład swoj
14 mar 14:45
Magda19: x'=1
14 mar 14:45
wredulus_pospolitus:
nieistotne jest wywalenie przed nawias
14 mar 14:46
Magda19: mozesz mi zrobic te 3 pochodne z tego wzoru? bo ja sama tego nie ogarne cos czuje a potrzebne
mi to na fizyke
14 mar 14:47
wredulus_pospolitus:
Magdo ... jasne że mogę
ale to NIC Ci nie da ... bo siądziesz na prozaicznie banalnym przykładzie z liczenia pochodnych
nie wspominając już o całkach
Albo nie znasz wzorów na pochodne ... albo (co gorsza) masz poważny problem 'mylenia' znaków +
i *
14 mar 14:48
Magda19: rozumiem
ale to fizyka
14 mar 14:49
Magda19: bede wdzieczna jak mi to zrobisz
14 mar 14:50
wredulus_pospolitus:
a obiecasz mi że siądziesz przez weekend i będziesz tłukła pochodne z zeszytu ćwiczeń
(Skoczylas: Analiza Matematyczna 1) i w Niedzielę wieczorem zeskanujesz swoje zadania i mi je
prześlesz do sprawdzenia
14 mar 14:51
Magda19: mam zrobine wszystko
14 mar 14:52
Magda19: na matematyce miałam w 1 semestrze
14 mar 14:52
wredulus_pospolitus:
Ja się nie pytam czy miałaś ... ja Ci mówię że MUSISZ to poćwiczyć

To że miałaś nie oznacza że umiesz.
14 mar 14:53
Magda19: oj znaliczyłam pochodne na 4 na politechnice
14 mar 14:54
J:
A może tak zrozumiesz ...
| | y | | 3zy | |
f(x,y,z) = 3z(x + |
| ) = 3z*x + |
| i zmienną jest tylko x, |
| | 2 | | 2 | |
reszta to stałe. zatem f
'x = 3z, tak jak pochodna z y = 2x + b to 2
14 mar 14:54
wredulus_pospolitus:
na której politechnice
| | y | |
Magdo ... cholera ... jeżeli piszesz że (x + |
| )'x = 1*0 = 0 |
| | 2 | |
to z całym szacunkiem ... ale NIE POTRAFISZ liczyć pochodnych
tak więc ponawiam swoją propozycję −−− przez weekend robisz pochodne ze wskazanego zeszytu
ćwiczeń ... w niedzielę wieczorem je przesyłasz (chyba że na 'mojej' polibudzie się męczysz)
do sprawdzenia −−−−−− jeżeli mi to obiecasz to napiszę Ci te trzy pochodne
14 mar 14:56
Magda19: ok
14 mar 14:57
Magda19: oj samam cos wykombinuje wiem juz o co tu chodzi mniej wiecej
14 mar 14:58
Magda19: dzieki za pomoc
14 mar 14:58
wredulus_pospolitus:
widzę że próbujesz wszystko zrobić, aby się nie narobić i balować w weekend ... w takim razie
miłego balowania i do zobaczenia tutaj jak się zaczną całki i wyznaczanie ekstremów funkcji
dwóch zmiennych
14 mar 14:59
Magda19: jak policze jedna pochodzna sprawdzisz?
14 mar 15:00
wredulus_pospolitus:
jak policzysz to sprawdzę
14 mar 15:01
Magda19:
14 mar 15:02
Magda19: | | 4π2n2 | |
po pochodna tego wzoru po zmiennej l mam |
| |
| | t2 | |
14 mar 15:08
Magda19: i jak
14 mar 15:08
wredulus_pospolitus:
dobrze
14 mar 15:09
wredulus_pospolitus:
a pochodna po 'd'
14 mar 15:09
Magda19: o rozumiem cos
14 mar 15:09
14 mar 15:14
Magda19: i jak?
14 mar 15:14
J: 
OK.
14 mar 15:15
wredulus_pospolitus:
także dobrze
i teraz natrudniejsza ... po 't'
nim zaczniej ją liczyć proponuję przekształcić postać wzoru:
| 4π2n2 | | d | | d | | 1 | |
| *(l+ |
| ) = [4π2n2*(l+ |
| )]* |
| = |
| t2 | | 2 | | 2 | | t2 | |
i teraz liczy pochodną
14 mar 15:16
Magda19: a ok
14 mar 15:17
Magda19: a jak mam jak tu np x*y*x z tego pochodna to jak zaczac?
14 mar 15:19
wredulus_pospolitus:
x*y*x

= x
2*y
no i pochodną 'po czym' liczysz
14 mar 15:20
Magda19: znaczy x*y*z
14 mar 15:20
J: Policz najpierw dla wprawy pochodną z f(x) = x−2
14 mar 15:21
Magda19: wiec moge pomnozyc pierwszy czynnik razy drugi i policzyc pochodna wtedy
14 mar 15:21
wredulus_pospolitus:
jeżeli masz x*y*z i liczysz pochodną po 'x' to zapisz sobie to jako:
x*(y*z) ... gdzie calość (y*z) traktujesz jako stałą
14 mar 15:22
J: Co ty pleciesz ? masz f(x,y,z) = xyz , po czym chcesz liczyc pochodną po x, po y czy po z ?
14 mar 15:23
Magda19: pochodna z x−2 to mam −2x(−3)
14 mar 15:23
Magda19: znaczy −2x do potegi −3
14 mar 15:24
wredulus_pospolitus:
dobra J ... przejmujesz 'świerzynkę' Polibudową ... ja zrywam się z roboty i jadę malować
ściany w kuchni
14 mar 15:25
J: Może tak: (x*2*3)' = 6 , (2*y*3), = 6 (2*3*z)' = 6
14 mar 15:25
Magda19: a nie lepiej z pierwotnego wzoru policzyc pochodna?
14 mar 15:25
J: Powodzenia w malowaniu
14 mar 15:25
Magda19: wiec mam (2*3)*x'=6*1=6
14 mar 15:27
Magda19: dziekuje werdulus pospolitus
14 mar 15:28
J: OK. Pochodna z x−2 = −2x−3 .Idziemy do post 15:16 . Wredulus przekształcił Ci funkcję do
postaci: f(t) = A*t−2 .Policz pochodną.
14 mar 15:28
Magda19: juz policzone
14 mar 15:29
J: Pokaż .
14 mar 15:30
Magda19: (4π2n2)*(l+1/2d)*(−2Tdo potęgi −3)
14 mar 15:31
Magda19: i jak
14 mar 15:31
J: OK.
14 mar 15:32
Magda19: wielkie dzieki
zauwazyłem cel przekształcenia
14 mar 15:33