u. rownan
dus: za kazdym razem dochodze do martwego punktu lub innego wyniku, pomoze ktoś wyznaczyć jedną
mniewiadomą?
14 mar 18:19
14 mar 18:21
Wazyl: Oj bład poczekaj chwilkę. Nie zauważyłem że tam jest 8
14 mar 18:22
Trivial:
Założenia: x+y ≠0, x−y ≠ 0, y ≠ 0
Odejmujemy równania stronami:
| | 12 | | 12 | | 7y−12 | |
(1) |
| = 7 − |
| = |
| |
| | x−y | | y | | y | |
| | 5 | |
Mnożymy drugie równanie przez |
| i odejmujemy stronami: |
| | 2 | |
| | 30 | | 30 | | 7y−30 | |
(2) − |
| = 7 − |
| = |
| |
| | x+y | | y | | y | |
Bierzemy odwrotności.
| | x−y | | y | | 12y | |
(1) |
| = |
| → x−y = |
| |
| | 12 | | 7y−12 | | 7y−12 | |
| | x+y | | y | | 30y | |
(2) − |
| = |
| → −x−y = |
| |
| | 30 | | 7y−30 | | 7y−30 | |
Dodając...
| | 12y | | 30y | |
−2y = |
| + |
| |
| | 7y−12 | | 7y−30 | |
Trzeba sprawdzić osobno przypadki: 7y−12 = 0 oraz 7y−30 = 0.
14 mar 18:33
Trivial: Ale pomyślę jeszcze nad bardziej eleganckim sposobem.
14 mar 18:34
dus: trivial, kiedy pisałeś Mnożymy drugie równanie przez 5/2 to miałeś na myśli drugie równanie z
poczatkowrgo układu?
14 mar 18:57
Trivial: Tak.
14 mar 18:59
Trivial:
Chyba znalazłem lepszy sposób.
x+y ≠0, x−y ≠ 0, y ≠ 0
Przekształcamy drugie równanie. Zaczynamy od podzielenia przez 4.
| | 5 | | 2 | | 3 | |
|
| + |
| = |
| / * (x−y)(x+y) = (x2−y2) |
| | x+y | | x−y | | y | |
| | 3 | |
5x − 5y + 2x + 2y = |
| (x2−y2) |
| | y | |
| | 3 | |
7x − 3y = |
| (x2−y2) / * y |
| | y | |
7xy − 3y
2 = 3x
2 − 3y
2
3x
2 − 7xy = 0
x(3x − 7y) = 0
Zatem mamy dwa możliwe rozwiązania.
1)
x = 0 → nie spełnia pierwszego równania (sytuacja 0 = 7)
2)
3x − 7y = 0
Teraz robimy to samo z pierwszym równaniem:
| | 20 | | 20 | |
|
| + |
| = 7 / * (x−y)(x+y) |
| | x+y | | x−y | |
40x = 7(x−y)(x+y)
7*40x = (7x−7y)(7x+7y)
7*40x = (7x−3x)(7x+3x)
7*40x = 40x
2
x(x−7) = 0.
Rozwiązanie x = 0 nie spełnia równania pierwszego, a zatem:
x = 7
y = 3
14 mar 19:27
Trivial:
Jeszcze inny sposób:
Ponieważ y ≠ 0, to możemy uzależnić x od y. Podstawiamy x = ay, wtedy równania przyjmują
postać:
| | 20 | | 20 | | 1 | | 1 | |
(1) |
| + |
| = 7 → 7y = 20( |
| + |
| ) |
| | (a+1)y | | (a−1)y | | a+1 | | a−1 | |
| | 5 | | 2 | | 3 | |
(2) |
| + |
| = |
| |
| | (a+1)y | | (a−1)y | | y | |
Dzieląc równanie (2) przez y otrzymujemy od razu równanie jednej zmiennej.
5a − 5 + 2a + 2 = 3a
2 − 3
a(3a − 7) = 0
| | 7 | |
Dla a = 0 mamy y = 0, zatem a = |
| |
| | 3 | |
| | 3 | | 3 | |
7y = 20*( |
| + |
| ) = 6 + 15 = 21 |
| | 10 | | 4 | |
y = 3
x = 7 // x = ay
14 mar 19:49
Trivial: Mnożąc równanie (2) przez y ....
14 mar 19:50
dus: ogolnie to rownanie ulozylam do pewnego zadania i teraz zwatpilam w jego poprawnosc
zadanie: przejazd lodka 20 km w dol rzeki i z powrotem trwal 7 godzin. rownoczesnie z lodka z
tego samego miejsca wyplynela tratwa ktora spotkano w drodze powrotnej w odleglosci 12 km od
miejsca wyruszenia. oblicz predkosc wody.
co o tym myslisz?
14 mar 21:40
like: ma ktos pomysl jak zrobic to inna metoda, np z rusunkiem?
15 mar 10:28