Rakieta
Saizou :
Siemka ludziska
mam pytanie do zadania
Przyjmijmy układ współrzędnych następująco: oś Ox równoległe do poziomu morza, oś Oy pionowa.
Rakieta wystrzelona z punktu O porusza się w tym układzie po paraboli t=−0,016x
2+1,6x
(x[km]). Teren od punktu O wznosi się w górę , a jego wysokość na poziomem morza zmienia się
| | 1 | |
według zależności y= |
| x (x[km]). |
| | 5 | |
a) oblicz w tym układzie współrzędne punktu, w którym rakieta spadnie na ziemię oraz odległość
d tego punktu od startu (z dokładnością do pełnych km.)
b) Jaką maksymalną wysokość h (w pionie) od powierzchni ziemi osiągnie ta rakieta? (z
dokładnością do pełnych km)
podpunkt a nie stanowi problemu P(87,5; 17,5) d≈89 km
a w podpunkcie b odległość liczona w pionie od powierzchni ziemi to odcinek k czy l
13 mar 21:54
13 mar 21:55
Saizou : ICSP pamiętam, ale teraz mam inne sprawy na głowie
13 mar 21:56
Saizou :
13 mar 22:05
Ajtek:
Witam
Saizou,
ICSP 
.
Wg mnie to będzie l, ale ręki sobie nie dam uciąć.
13 mar 22:09
Saizou : a ja uważam że k, bo ma być "(w pionie) od powierzchni ziemi " czyli wg mnie prostopadle od
13 mar 22:12
Saizou : ktoś jeszcze się wypowie
13 mar 22:16
Ajtek:
A może i masz rację

.
13 mar 22:19
Saizou : sam nie wiem, dlatego się pytam mądrzejszych ode mnie
13 mar 22:20
Ajtek:
Jak widzisz, wcale mądrzejszy nie jestem

.
13 mar 22:27
Saizou : ktoś się wypowie Eta, Mila, Domel, ICSP, Krzysiek, Mateusz, zombi, Vax, Jakub, Piotr10
ktokolwiek ?
13 mar 22:28
Saizou : jesteś, jesteś...
13 mar 22:35
Saizou : up?
13 mar 22:55
Ajtek:

A czy to nie jest tak, że poziom ziemi w punkcie x
0 odpowiada poziomowi morza?
14 mar 00:54
Ajtek:

Zły rysunek zrobiłem.
14 mar 01:07
Domel:
Saizou wg mnie największa odległość od
gruntu to
h
h > H, h > k, h > l
h(x) = t(x) − y(x) = −0,016x
2 + 1,6x − 0,2x = −0,016x
2 + 1,4x
| | 1,4 | |
xmax = − |
| = 43.75 |
| | 2*(−0,016) | |
| | 1,96 | |
hmax = − |
| = 30,625 |
| | 4*(−0,016) | |
a w wierzchołku paraboli (x
w = 50 => h
w = 30)
14 mar 04:59
wredulus_pospolitus:
A ja chciałbym się przyczepić do pewnej sprawy −−− nie została uwzględniona krzywizna Ziemi (co
przy takiej odległości już powinno się uwzględniać)
a co do tego (b) ... prawidłowa odległość (jeżeli nie patrzymy na krzywiznę Ziemi) to będzie
l ponieważ ta prosta 'przechodzi' przez jądro planety = jest w pionie

Gdyby była uwzględniona krzywizna planety, to by nie było problemu ... w końcu pion w danym
punkcie = prosta od środka kuli do tegoż punktu.
14 mar 09:49
Maslanek: Może dodatkowa argumentacja jeszcze z mojego punktu widzenia

Wykres ten przedstawia y(x)?
Jeżeli tak, to y−położenie n.p.m w dowolnym punkcie.
Więc h − wysokość nad ziemią będzie dana wzorem h(x)=y
1(x)−y
2(x) (gdzie y
1, y
2 odpowiednie
funkcje)
15 mar 23:35
Saizou : dziękuję wszystkim za pomoc
16 mar 09:48