pomocy!
natalia: Zdarzenia A, B i C są niezależne. Z poniższych par zdarzeń wybierz pary zdarzeń niezależnych:
1) A∪B i C;
2) A∪C' i B∪C;
3) A i B∩C;
4) A∩B i A∩C.
Bardzo proszę o pomoc
14 mar 19:41
PW: Dwa zdarzenia X i Y nazywamy niezależnymi, gdy
P(X∩Y) = P(X)•P(Y)
Dla trójki zdarzeń X, Y, Z muszą zachodzić równości
P(X∩Y) = P(X)•P(Y) i P(X∩Z) = P(X)•P(Z) i P(Y∩Z) = P(Y)•P(Z) i P(X∩Y∩Z) = P(X)•P(Y)•P(Z).
Na przykład dla 1)
Gdyby zdarzenia A∪B i C miały być niezależne, to musiałaby zachodzić równość
P((A∪B)∩C) = P(A∪B) • P(C),
P((A∪B)∩C) = (P(A)+P(B)−P(A∩B)) • P(C)
(1) P((A∪B)∩C) = P(A)•P(C) + P(B)•P(C) − P(A)•P(B)•P(C).
Policzmy:
P((A∪B)∩C) = P((A∩C)∪(B∩C)) = P(A∩C) + P(B∩C) − P(A∩C∩B∩C) =
= P(A∩C) + P(B∩C) − P(A∩C∩B) = P(A)•P(B) + P(B)•P(C) − P(A)•P(B)•P(C)
− zastosowanie kolejno prawa de Morgana, definicji prawdopodobieństwa i niezależności zdarzeń
określonych w treści zadania prowadzi do wniosku
(2) P((A∪B)∩C) = P(A)•P(B) + P(B)•P(C) − P(A)•P(B)•P(C).
Liczby występujące po prawych stronach (1) i (2) nie są równe − badane zdarzenia nie są
niezależne.
Rzeczywiście bardzo żmudne wywody, może pozostałe ktoś przeliczy prościej.
14 mar 20:43