zmienna losowa opisuje wartość wygranej w loterii w której wiadomo
Luka: zmienna losowa opisuje wartość wygranej w loterii w której wiadomo
że losów wygrywa 40% przy czym wygrane w wysokości 10,50,100,1000 zł
mogą sie pojawić w proporcji 4;3;2;1. określić rozkład zmiennej losowej
i obliczyć jej wartość oczekiwaną.
Będę wdzięczna za odpowiedź
14 mar 18:23
PW: 40% losów jest podzielonych na 4+3+2+1 = 10 części, a więc na każdą część przypada 4% losów.
Tak więc
− prawdopodobieństwo wygranej 0 jest równe 0,60
− prawdopodobieństwo wygranej w wysokości 10 jest równe 4•0,04 = 0,16
− prawdopodobieństwo wygranej w wysokości 50 jest równe 3•0,04 = 0,12
− prawdopodobieństwo wygranej w wysokości 100 jest równe 2•0,04 = 0,08
− prawdopodobieństwo wygranej w wysokości 500 jest równe 1•0,04 = 0,04
14 mar 19:43