TAK JAK WYZEJ
misiekmin11: Na wycieczkę klasową musiało pojechac 32 uczniów. Nestety, dwoje z nich zrezygnowało z wyjazdu
i koszt wycieczki podzielony na pozostałych uczesników zwiekszył sie o 25 złotych. Ile obecnie
kosztuje wycieczka ?
14 mar 17:39
Marcin:
32*x=y
30*(x+25)=y
30*(x+25)=32x
30x+750=32x
750=2x
x=375
375+25=400 <− tyle kosztuje wycieczka.
14 mar 17:55
pigor: ... , a ja lubię takie zadania "załatwiać"
równaniem np. tak
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
niech
k=?− szukany
koszt wycieczki, to np.
k30= k32+2530 /*30*32 ⇔ 32k= 30k+25*32 ⇔
⇔ 2k= 25*32 ⇔ k=25*16 ⇔
k= 400 zł . ...
14 mar 18:59
daras: i nawet bez dziękuję się obyło, jak zwykle
14 mar 21:32
daras: PS. skoro "musiało" to nie mogli zrezygnować
15 mar 08:15
5-latek: Czesc daras .
Po co dziekowac. Przeciez to sie nalezy rozwiaznie zadania .
Skoro sie rozwiazuje do konca lacznie z wynikiem a nie daje sie mozliwosci pomyslenia samemu
(nawet napisac 375+25=) tylko piszs e sie tez wynik to nie ma ci rozpaczac
15 mar 08:51