Rozwiąż nierówność
JK: Rozwiąż nierówność: √x+4−x+2>0
14 mar 14:30
wredulus_pospolitus:
1)
założenia

2)
−x+2 'na drugą stronę'
3) warunek dodatkowy (a raczej podział na dwie sytuacje)
4) rozpatrywany przypadek −−− obustronnie
2
5) rozwiązujesz nierówność kwadratową
14 mar 14:33
J: Podstawienie t = √x + 4 i dostaniesz równanie kwadratowe, t ≥ o
14 mar 14:34
Kaja: zał. x≥−4
P{x+4}−(x+4)+6>0
t=√x+4, t≥0
t−t2+6>0
−t2+t+6>0
Δ=25
t1=3 t2=−2
t∊(−2;3) i t≥0
zatem t∊<0;3)
√x+4≥0 i √x+4<3 i x≥−4
x+4≥0 x+4<9
x≥−4 x<5
zatem x∊<−4;5)
14 mar 14:38
klara: dziwne to
14 mar 14:47
JK: Skoro t=
√x+4 to skąd później bierze się t
2, jeśli mamy:
√x+4−(x+4)+6
14 mar 14:51
wredulus_pospolitus:
t = √x+4
to
t2 = (√x+4)2 = |x+4| = (x+4) (przy założeniach, które wypisujemy w zadaniu)
14 mar 14:52
JK: Aaa, ok, dziękuję
14 mar 14:57