prawdopodobieństwo
pola: Ze zbioru 6 prętów o długościach: 3,4,5,6,7,9 metrów wybrano losowo 3. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że można z nich zbudować trójkąt rozwartokątny? Bardzo proszę o pomoc
14 mar 16:10
Marcin: Trójkąt jest rozwartokątny jeżeli najdłuższy bok > od sumy kwadratów dwóch krótszych boków

c
2>a
2+b
2
14 mar 16:12
pola: a ile będzie wszystkich przypadków? 6*5*4?
14 mar 16:24
Mila:
Najpierw ustal z jakich trójek dasz radę zbudować trójkąt.
np. 3,4,9 odpada bo 3+4<9
14 mar 16:27
Janek191:
| | | | 6 ! | | 4*5*6 | |
I Ω I = | = |
| = |
| = 20 |
| | | 3 ! * 3 ! | | 6 | |
14 mar 16:29
Janek191:
1) 3,4,6 4) 3,7,9
2) 3,5,7 5) 4,6,9
3) 4,5,7 6) 5,6,9
14 mar 16:42