Relacja
kikimora: Majac zbiór S = {0,1,2,3} oraz relacje R1 : m+n = 3
powiedz, czy zachodzi relacja symetryczna.
Tak wiec z calego zbioru iloczynu kartezjanskiego S X S wybieramy takie pary, ktorych
poprzednik w sumie z nastepnikiem da 3, a wiec: { (0,3) ; (1,2) ; (2,1) ; (3,0 }
relacja symetryczna: dla kazdego (x,y) nalezacego do S, to (x,y) => (y,x) nalezy do relacji R1.
Tak wiec nie zachodzi relacja symetryczna, ponieważ kontrprzykładem może być (2;0) nalezace do
S, lecz (0;2) nie nalezy do R1
Prawidłowa jest ta odpowiedz?
14 mar 17:04
PW: Jest symetryczna z prostej przyczyny: zwykłe dodawanie liczb jest przemienne:
jeżeli m+n = 3 to n+m = 3
(inaczej mówiąc: jeżeli m,n∊R1 to n,m∊R1).
(0,2) nie jest kontrprzykładem, bo nie należy do relacji R1.
14 mar 19:36