prosze o pomoc trygometria
Monika: trygometria pilne prosze o pomoc Monika: Mój problem to trygometia nie było mnie na zajęciach
właśnie wtedy i niestety samej nie udaje mi sie tego rozwiązać prosze o pomoc z góry dziękuje
:
1)α jest kątem ostrym i sin α=4cos α ,oblicz sin α oraz cos α
2)α jest kątem ostrym i 3sin α=5cos α ,oblicz tg α oraz ctg α
3)wiedząć ze sin α=0,8 i α∊(0stopni ,90stopni).Wykaż ze dla dowolnego konta ostrego α dane
wyrazenie równa się tg α przez cos α
4)oblicz wartość wyrazenia pierwiastek z sin kwadrat 27stopni + sin kwadrat 63stopnie przez 4
5)oblicz wartość wyrażenia cos kwadrat 40stopni + cos kwadrat 50stopni + cos kwadrat 60stopni
Przeprasza za taki zapis niestety nie potrafie inaczej
14 mar 08:17
5-latek: sin63=sin(90−63)=cos27
| | sin2 27+cos2 27 | |
to |
| = policz co mamy w liczniku ? |
| | 4 | |
14 mar 08:24
Monika: jeden
14 mar 08:32
Janek191:
1) sin α = 4 cos α / : cos α
| | y | | 4 | |
tg α = |
| = |
| ⇒ x = 1 i y = 4 |
| | x | | 1 | |
zatem r
2 = x
2 + y
2 = 1
2 + 4
2 = 1 + 16 = 17
r =
√17
więc
| | y | | 4 | | 4√17 | |
sin α = |
| = |
| = |
| |
| | r | | √17 | | 17 | |
| | x | | 1 | | √17 | |
cos α = |
| = |
| = |
| |
| | r | | √17 | | 17 | |
14 mar 09:29
Monika: a skąd te r x i y
14 mar 09:32
Janek191:
2) 3 sin α = 5 cos α / : 3
| | 5 | |
sin α = |
| cos α / : cos α |
| | 3 | |
więc
14 mar 09:33
Monika: i czy dobrze odpowiedziałam 5 latkowi na pytaie ile jest w liczniku
14 mar 09:33
Monika: czy te litery r x y to zamiast sinus cosinus ?
14 mar 09:34
Janek191:

P = ( x; y)
r
2 = x
2 + y
2
| | y | | x | | y | | x | |
sin α = |
| cos α = |
| tg α = |
| ctg α = |
| |
| | r | | r | | x | | y | |
14 mar 09:36
Janek191:
Tak, bo sin2α + cos2 α = 1
14 mar 09:37
Monika: czyli wynik bedzie jedna czwarta tak

?
14 mar 09:40
Monika: a mogła bym prosić jeszcze o 5zadanie

i bardzo dziękuję za wytłumaczenie i pomoc
14 mar 09:42
Janek191:
| | √ sin2 27o + cos2 63o | |
Tam jest |
| ? |
| | 4 | |
14 mar 09:45
5-latek:

Taki sam rysunek masz w swojej ksiazce
r− to promien wodzacy( nasza przeciwprostokatna)
| | x | |
z definicji cosinusa cos alfa = |
| |
| | r | |
z definicji sinusa ze jest to stosunek przyprostokatnej lezacej naprzecieko kata do
| | y | |
przeciwprostokatnej mamy sinalfa = |
| |
| | r | |
I dobrze i odpowiedzialas . W liczniku mamy jedynke trygonometryczna
14 mar 09:46
5-latek: Janek juz Ci wytlumaczyl
14 mar 09:47
Janek191:
5) cos 50
o = cos ( 90 − 40)
o = sin 40
o
zatem
cos
2 40
o + cos
2 50
o + cos
2 60
o =
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= cos2 40o + sin2 40o + ( |
| )2 = 1 + |
| = 1 |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
14 mar 09:50
Janek191:
W z.3 coś brakuje !
14 mar 09:53
J:
| | sin227 + cos263 | | sin227 + cos2(90−27) | |
4) √ |
| = √ |
| = |
| | 4 | | 4 | |
| | sin227 + 1 − sin227 | | 1 | | 1 | |
√ |
| = √ |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
14 mar 09:58
Monika: tak tam właśnie było ze stopniami i w pierwiastku odp do wypowiedz z godz 9:45
14 mar 10:51
Monika: Oj faktycznie 3 zle napisałam
to miało być tak : Wiedząc że sin α=0,8 i α∊(0stopni,90stopni),oblicz pozostałe wartośći
funkcji trygometrycznych kąta α
14 mar 10:56
Monika: a i takiego rysunku nie miałam bo to sa same zadania z trescia na kartce
14 mar 10:57
J: | | √sin227 + sin263 | | √sin227 + sin2(90 −27) | | √sin227 + cos227 | |
4) |
| = |
| = |
| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | √1 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| , a jeśli 4 było pod pierwiastkiem to wynik: |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
14 mar 11:00
Monika: 4 jest w mianowniku i pierwiastek odnosi sie do calosci
14 mar 11:06
J: sinα = 0,8 cosα =
√1 − sin2α =
√1 −0,64 =
√0,36 = 0,6
| | sinα | | 0,8 | | 4 | | 1 | | 3 | |
tgα = |
| = |
| = |
| , ctgα = |
| = |
| |
| | cosα | | 0,6 | | 3 | | tgα | | 4 | |
14 mar 11:08
Monika: tam jest 90 −27 a 5latek napisał ze to jest 90−63
14 mar 11:09
J: Pomylił się: sin63 = sin(90−27) = cos27
14 mar 11:12
Monika: a jezeli jest ze Tangens kąta ostrego α jest równy pierwiastek z dwóch przez pierwiastek z 3
oblicz sin α
14 mar 11:13
Monika: aha dziękuję
14 mar 11:13
5-latek: oczywiscie ze ma byc 90−27 (moja pomylka
14 mar 11:14
5-latek: Czesc J

Dobrze ze poprawiles
14 mar 11:15
J: Cześć

... ja też sie pomyliłem, wczesniej
14 mar 11:17
Monika: a na tym obrazku do zadania pierwszego co oznacza to Duze P
14 mar 11:22
Monika: dziękuje wam za pomoc jak dobrze że są tacy ludzie na świecie którzy służą pomoca!
14 mar 11:23
J: To jest punkt na ruchomym ramieniu kąta.
14 mar 11:23
Monika: a jezeli jest ze Tangens kąta ostrego α jest równy pierwiastek z dwóch przez pierwiastek z 3
oblicz sin α miała być jeszcze ostatnią prośbę pomocy w tym zadanku
14 mar 11:23
5-latek:

do postu z 11:13
| | tgx | |
Albo policzysz ze wzoru ze sin x = |
| |
| | √1+tg2x | |
lub popatrz na rysunek
| | √2 | |
Z twierdzenia pitagorasa oblicz c a sin alfa = |
| |
| | c | |
14 mar 11:25
J: | | sin2x | | 2 | | 2 | |
Albo ... |
| = |
| ⇔ 3sinx = 2(1 − sin2x) ⇔ 5sin2x = 2 ⇔ sinx = √ |
| |
| | cos2x | | 3 | | 5 | |
14 mar 11:34
5-latek: Ja jednak mysle ze MOnika bedzie studentka i jeszce jej napisze ze jesli ma podany tg to
| | 1 | |
to cos x= |
|  ) |
| | √1+tg2x | |
14 mar 11:37
Monika: Staram sie nauczyć

,i zawsze ta strona stoji mi pomocą .Ostatnio uczyłam sie z tej strony
logarytmów analizowałam teorie i wszystkie przykłady i dostałam 5
14 mar 11:40
J: No to gratulacje
14 mar 11:41
Monika: a mógłbyś mi pokazać jak to powinno wyglądać bo ja sie zawsze na podstawie przykładów ucze
jezeli nie mam zadznym zrobionych na których moge sie zasugerować
14 mar 11:41
Monika: w poscie z godz 9:58 jest w równaniu 1 a w poscie z godz 11 nie ma

To które rozwiązanie
jest prawidłowe
14 mar 12:25
J: Post 9:58 nie traktuj, pomyliłem się. Dobre rozw. jest post 11:00
14 mar 12:37
Monika: OK dziękuje wam za pomoc
14 mar 13:15