Oblicz długość odcinka łączącego punkty styczności.
walt: Z punktu A=(17,16) poprowadzono styczne do okręgu o równaniu (x+3)
2+(y−1)
2=125. Oblicz
długość odcinka łączącego punkty styczności.
S=(−3,1) r=5
√5
y=ax+b
16=17a+b
b=16−17a
y=ax+16−17a
ax−y+16−17a=0
| | |−3a−1+16−17a| | | |−20a+15| | |
d= |
| = |
| =5√5 |
| | √a2+1 | | √a2+1 | |
|−4a+3|=
√5√a2+1 /
2
(−4a+3)
2=5(a
2+1)
16a
2−24a+9=5a
2+5
11a
2−24a+4=0
Δ
a=576−176
√Δa=20
a
2=2
y
2=2x+b
Czy do tego momentu jest ok? Nie mam pomysłu co dalej zrobić ...
14 mar 11:47
Eta:

Proponuję tak:
1/ wyznacz długość |SA|
2/ wyznacz długość |MA| z tw. Pitagorasa w ΔSMA
3/ z tw. o odcinkach stycznych : |MA|=|NA|
4/ długość wysokości |MK| poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego
w trójkącie SMA :
| | |SM|*|MA| | |
|MK|= |
| =....... |
| | |SA| | |
to
|MN| = 2*|MK|= ......
i to wszystko
14 mar 12:01
Eta:
w/g powiedzenia : " rozwiązać zadanie każdy może, ale najprostszą drogą..
tylko nieliczni mogą"

pozdrawiam
14 mar 12:12
walt: Eta, zanim wrzuciłem to zadanie na stronę to spojrzałem na odpowiedzi w internecie po czym
znalazłem Twoje rozwiązanie, jest prostsze to prawda

Czy jednak mógłby ktoś pomóc mi w moim rozumowaniu? Jest ono w ogóle właściwe?
14 mar 14:22
walt: up
14 mar 15:20
walt: up
15 mar 12:35