Wykaż, że prawdziwa jest równość 3√9+√80+3√9−√80=3
| (9−√80)(9+√80) | ||
9−√80 = | = | |
| 9+√80 |
| 92−(√80)2 | 1 | |||
= | = | , | ||
| 9+√80 | 9+√80 |
| 1 | ||
3√9−√80 = | , | |
| 3√9+√80 |
| 1 | ||
t + | = 3, t = 3√9+√80 > 2 | |
| t |
| 3+√5 | ||
(1) t = | . | |
| 2 |
| 3+√5 | 3+√5 | |||
= 3√9+√80 ⇔ ( | )3 = 9+√80. | |||
| 2 | 2 |
nawet nie wiedziałem, że jest to rozwiązane jako zadanie
wzorcowe.
tak : niech 3√9+√80+3√9−√80= x / 3 ⇔
⇔ 9+√80+3(3√9+√80)2 3√9−√80+ 33√9+√80 (3√9+√80)2+9−√80=x3 ⇔
⇔ 33√9+√80* 3√9−√80 (3√9+√80+ 3√9+√80)= x3−18 ⇔
⇔ 33√81−80 *x= x3−18 ⇔ 33√1x= x3−18 ⇔ x3−3x−18= 0 ⇔
⇔ x3−3x2+3x2−9x+6x−18= 0 ⇔ x2(x−3)+3x(x−3)+6(x−2)= 0 ⇔
⇔ (x−3)(x2+3x+6)= 0 ⇔ x=3 c.n.w. . ...