wielomian
tomasz: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez x − 2, x−3, x − 4 daje odpowiednio reszty 4,3,2. Wyznacz
resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian Q(x) = x3 − 9x2 +26x − 24
14 mar 15:31
Kaja: W(2)=4, W(3)=3, W(4)=2
Wielomian W(x) można przedstawić w postaci:W(x)=P(x)*(x3−9x2+26x−24)+ax2+bx+c, gdzie
ax2+bx+c to postać jaka będzie miała szukana reszta. teraz po kolei policz skorzystaj z
tego, że
W(2)=4, W(3)=3, W(4)=2. zrób układ równań i rozwiąż
14 mar 15:35
Trivial:
Zauważ, że Q(x) = x3 − 9x2 + 26x − 24 = (x−2)(x−3)(x−4). I teraz to, co mówi Kaja
W(x) = P(x)*(x−2)(x−3)(x−4) + Ax2 + Bx + C
14 mar 15:46