Wykaż ze jesli b / 3a + 2b
FHA: | | b | | 1 | |
Wykaź, ze jesli |
| = |
| i b≠ − 1 1/2a to |
| | 3a+2b | | 5 | |
Jakaś podpowiedź?
14 mar 20:31
Lorak: 5b = 3a + 2b
3b = 3a
a=b
5b = 3a + 2b
5b + 4a = 3a + 4a + 2b
dalej sam
14 mar 20:40
Mila:
Nie wystarczy taka ładna podpowiedź?
14 mar 20:44
FHA: Zacząłem to robić tak samo jak mówi podpowiedź
14 mar 20:46
14 mar 20:54
FHA: 5b = 3a + 2b
3b = 3a
a=b <− to widzę

5b = 3a + 2b
i co dalej?
5b + 4a = 3a + 4a + 2b
14 mar 21:06
Mila:
W ułamku podstawiasz a w miejsce b zobacz 20:54.
14 mar 21:09