dowód
Radek:
Wykaż, że liczba (1+20132 )(1+20134 ) jest dzielnikiem liczby
1+ 2013+20132+20133+20134+20135+20136+20137
14 mar 18:00
Marcin:
1(1+2013)+20132(1+2013)+20134(1+2013)+20136(1+2013)
2014(1+20132+20134+20136)
14 mar 18:05
bezendu:
Marcin daj się wykazać, nie rozwiązuje za niego.
14 mar 18:06
Marcin: Fakt, przepraszam
14 mar 18:07
Radek: ?
14 mar 18:10
Marcin: Rozumiesz moje rozwiązanie Radku?
14 mar 18:12
Radek:
14 mar 18:18
Marcin: Wymnażając to co mam podane na początku otrzymasz dokładnie tą samą liczbę co u siebie, czyli
1+ 2013+20132+20133+20134+20135+20136+20137
Tam wspólnym czynnikiem jest (2013+1), który 'wyciągam' przed nawias.
14 mar 18:21
Marcin: 2014(1+2013
2+2013
4+2013
6), zostaje mi to, ale to jeszcze nie jest koniec zadania.
Poradzisz sobie dalej sam? To zadanie było chyba na jakiejś maturze.
14 mar 18:22
Radek:
spróbuje, ale nie podawaj mi gotowców.
14 mar 18:24
Marcin: To w sumie nie jest jeszcze gotowiec, zadanie nie jest jeszcze skończone, ale ok, to się więcej
nie powtórzy
14 mar 18:24
Radek: Dziękuję już dokończyłem
14 mar 18:26
Domel: Ale można też z sumy ciągu geometrycznego
1+ 2013+2013
2+2013
3+2013
4+2013
5+2013
6+2013
7 = k*(1+2013
2 )(1+2013
4 ) gdzie k∊C
lewa strona to ciąg geometryczny dla a
1 = 1 i q = 2013
| | q8 −1 | | (q4−1)(q4+1) | |
S8 = a1* |
| = a1* |
| |
| | q − 1 | | q − 1 | |
S
8 = ..... − no i jak będziesz rozkładał to dostaniesz na końcu
S
8 = k*(1+2013
2 )(1+2013
4 ) gdzie k∊C
14 mar 18:45