matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nierówność
Bartek:
Rozwiąż nierówność 3
2x−1
+3
x+1
≤12 Z góry dzięki za pomoc
14 mar 11:28
wredulus_pospolitus:
1
3
2x−1
=
*3
2x
3
3
x+1
= 3*3
x
podstawienie: t = 3
x
; t>0 i rozwiązujesz nierówność kwadratową
14 mar 11:29
Bartek:
aa no jasne xD dzięki
14 mar 11:47