ciagi
zbyszek: Liczby 3, x, y sa˛kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego. Jesli liczbe x zmniejszymy o 5, a
liczbe y zwiekszymy o 17, to otrzymane liczby beda kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego.
Wyznacz wartosci liczbowe x i y.
14 mar 14:59
wredulus_pospolitus:
2*x = 3+y <−−−− warunek ciągu arytmetycznego
(x−5)2 = 3*(y+17) <−−−− warunek ciągu geometrycznego
układ równań ... rozwiązujesz i pozamiatane
jedno z najbardziej 'szablonowych' zadań z działu "ciągi arytmetyczne i geometryczne"
14 mar 15:01
Kaja: (3,x,y) − cg. arytmetyczny zatem 2x=3+y
(3,x−5,y+17) − cg geometryczny, zatem (x−5)2=3(y+17)
weź w układ : 2x=3+y
(x−5)2=3(y+17)
i rozwiąż
14 mar 15:01
J:
2x = 3 + y oraz (x−5)2 = 3(y+17) i układ równan.
14 mar 15:01
J:
14 mar 15:02
zbyszek: dlaczego dla geometrycznego x−5 podnosimy do kwadratu a y+17 mnozymy razy 3?
14 mar 15:03
wredulus_pospolitus:
Powinno być na tym forum kwestionariusz do przejścia przed podaniem zadania, odsyłający ludzi
do tego typu szablonów.
Z drugiej strony, wtedy by 'zamarło' forum
14 mar 15:03
wredulus_pospolitus:
zbyszek ....czy byłeś na lekcji na której omawialiście ciągi geometryczne
14 mar 15:04
J: Zbyszek , a słyszałeś o własnosciach ciągu arytmetycznego i geometrycznego ?
14 mar 15:04
wredulus_pospolitus:
wzór ogólny ciągu geometrycznego:
a
n = a
1*q
n−1
a więc:
a
3 = a
1*q
3−1 = a
1*q
2
a
2 = a
1*q
a więc:
(a
2)
2 = (a
1*q)
2 = a
12*q
2 = a
1 *(a
1*q
2) = a
1 * a
3
teraz 'to widzisz'
14 mar 15:05
zbyszek: pewnie.
dla arytmetycznego rozumiem drugi wyraz jest srednia arytmetyczna pierwszego i trzeciego stad
2x = 3+y, ale geometryczny?
14 mar 15:05
14 mar 15:06
zbyszek: dzieki wredulus! teraz wszystko jasne
14 mar 15:07