pierwiastki
szopa: Dla jakich wartosci parametru m rownanie |x2 − 2mx| = 1 ma trzy rozne pierwiastki?
14 mar 13:01
wredulus_pospolitus:
na dwa przypadki i rozwiązujesz
14 mar 13:06
MQ:

Można te z wykombinować:
Z rysunku widać, że będzie to wtedy, gdy wierzchołek będzie miał wsp. y = −1
14 mar 13:20
MQ: Miało być:
Można też wykombinować:
Z rysunku widać, że będzie to wtedy, gdy wierzchołek paraboli x2−2mx będzie miał wsp. y = −1
14 mar 13:21
pigor: ..., lub analitycznie może np. tak : dane równanie
|x2−2mx|=1 ⇔ x
2−2mx=1 v x
2−2mx=−1 ⇔ x
2−2mx−1=0 v x
2−2m+1= 0,
to, aby ta alternatywa "dala" 3 różne pierwiastki Δ
1=4m
2+4>0, więc już
mamy ∀m∊R zapewnione 2 różne pierwiastki, to jeszcze jeden ⇔ Δ
2=0 ⇔
⇔ 4m
2−4=0 ⇔ m
2=1 ⇔ |m|=1, a stąd i z m∊R ⇔
m∊{−1,1} . ...
14 mar 14:16