asd
Uczę się: | | 1 | |
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=(2m+1)x2−mx+ |
| . Wyznacz wartości parametry m tak, aby |
| | 2 | |
| | 1 | |
zbiorem wartości funkcji f(x) był przedział < |
| ,+∞). |
| | 4 | |
Narazie obliczyłem Δ
x, a z tej delty wyszło drugie równanie kwadratowe Δ
m
no i mam
troche nie bardzo wiem jak je obliczyć. No ale też nie wiem co dalej. Wartości to y to mam
obliczać q
m?
14 mar 20:16
Marcin:
2m+1>0
Może jakoś tak?
14 mar 20:19
Uczę się: a wytlumaczysz? czy sam spekulujesz?
14 mar 20:20
Marcin: Parabola musi mieć ramiona skierowane do góry, żeby zbiór wartości był od (−coś;+
∞)
czyli współczynnik przy x
2>0
14 mar 20:26
Uczę się: źle przedział odczytałeś jest:
14 mar 20:31
Marcin: | | 1 | |
Co źle według Ciebie odczytałem?  q= |
| . Wiesz jak liczyć qw? |
| | 4 | |
14 mar 20:34
Uczę się: bo napisałeś, że [−coś,+∞) a to jest [coś,+∞ ), nie wiem czy to coś zmienia.
14 mar 20:41
Marcin: W sumie to nic nie zmienia, chodziło mi tylko o to, że coś, to jest jakakolwiek liczba
14 mar 20:44
Uczę się: ok to:
dobrze robie?
14 mar 22:08
Uczę się: | | 1 | | 9 | |
wyszło mi m1 i m2 = − |
| , |
| |
| | 2 | | 2 | |
w odpowiedziach jest
m=1+
√2 U m=1−
√2
więc coś nei tak zrobilem ale nie wiem co
14 mar 22:10
bezendu:
pierwsza linijka 22:08 zamiast przenosić wymnóż na krzyż
14 mar 22:14
Marcin: Dokładnie.
i zapomniałeś, że am ma być −Δ
8m+4=−4m
2+16m+8
4m
2−8m−4=0
m
2−2m−1=0
m
1..
m
2..
14 mar 22:16
Uczę się: no wychodzi Δm= √720
coś znów nie zbyt
14 mar 22:21
bezendu:
Skąd Ci niby taka Δ wychodzi ?
Δ=22+4
14 mar 22:23
Marcin:
Δ=4+4=8
√Δ=2
√2
| | 2−2√2 | | 2(1−√2) | |
m1= |
| = |
| = 1−√2 |
| | 2 | | 2 | |
m
2=1+
√2
14 mar 22:23
Marcin: Tylko że to są podstawy
14 mar 22:25
Uczę się: a to co napisałem to z tego co ja liczyłem, nie odświeżyłem poprostu
14 mar 22:25
Uczę się: już wszystko pasuje
14 mar 22:28
Marcin: Bardziej cieszyłbym się, gdybyś sam do tego doszedł
14 mar 22:30
Uczę się: tak wiem, mam pytanko jeszcze jedno
| | 1 | |
jakby był przedział (−∞, |
| ] |
| | 4 | |
to wtedy
2m+1<0
14 mar 22:36
Marcin:
Tak.

Tylko m zawsze musisz porównać z dziedziną, pamiętaj
14 mar 22:39
pigor: ..., lub tak : z warunków zadania
szukam takich
m,
dla których
(2m+1)x2−mx+12 ≥ 14 /*4 i x∊R ⇔ 4(2m+1)x
2−4mx+2 ≥1 i x∊R ⇔
⇔ 4(2m+1)x
2−4mx+1 ≥0 ∀x∊R ⇔
Δ ≥0 ⇔ 16m
2−16(2m+1) ≥0 /:16 ⇔
⇔ m
2−2m−1 ≥0 /+2 ⇔ m
2−2m+1 ≥ 2 ⇔ (m−1)
2 ≥2 ⇔ |m−1| ≥
√2 ⇔
⇔ m−1≤ −
√2 v m−1 ≥
√2 ⇔
m≤ 1−√2 v m ≥1+√2 ⇔
⇔
(−∞;1−√2) U (1+√2;+∞) . ...
14 mar 22:41
Uczę się: ok dzięki
14 mar 22:45