Oblicz pole trapezu równoramiennego
Ona: W trapezie równoramiennym o obwodzie równym 36 cm krótsza podstawa jest dwa razy
dłuższa od ramienia, a wysokość wynosi 4 cm. Oblicz pole tego trapezu.
14 mar 14:22
wredulus_pospolitus:
RYSUNEK

chociaż to zrobiłaś
14 mar 14:23
Ona:

h = 4 cm
Obw= 36 cm
4c + a = 36
I nie bardzo wiem, co z tym dalej zrobić. Jakie można tu ewentualnie ułożyć drugie równanie, by
dostać a lub c.
14 mar 14:27
wredulus_pospolitus:

6c + 2x = 36
c
2=4
2+x
2
układ równań z dwoma niewiadomymi
14 mar 14:30
Ona: No tak, czułam, że czegoś nie widzę. Próbowałam z porównywaniem pól, a tu wystarczył prosty
Pitagoras. Bardzo dziękuję

Czyli teraz wiemy, że:
c = 5
x = 3
I z tego pole trapezu:
P =
12 * (4c + 2x) * h
P =
12 * (20 + 6) * 4
P = 52 (cm
2)
Jeszcze raz wielkie dzięki!
14 mar 14:45