planimetria
gosiata: sprawdź czy istnieje trójkąt o bokach x, 2x +3, 2x−3 i obwodzie 20
14 mar 20:06
Marcin:
x+2x+3+2x−3=20
5x=20
x=4
4, 11, 7
Czy istnieje trójkąt o takich bokach?
14 mar 20:09
gosiata: i teraz korzystać z tych warunków trójkąta a+b>c jakoś tak ?
14 mar 20:10
gosiata: czy podstawić do pitagorasa

?
14 mar 20:10
Marcin: Możesz sobie podstawić, ale w sumie nie widzę takiej potrzeby
14 mar 20:12
Marcin: suma dwóch krótszych boków jest > od dłuższego. Trójkąta z tego nie skleisz, nie ma jak
14 mar 20:13
gosiata: dziękuje
14 mar 20:14