dystrybuanta
sdfs: Z odcinka [−3,5] losujemy liczbę. Niech zmienna losowa X będzie
a)wybraną liczbą
W każdym z powyższych przypadków znajdź rozkład zmiennej X oraz gęstość rozkładu.
liczę dystrybuantę:
F(t)=P(X≤t)=P(x∊[−3,5]; X(x)≤t)
czyli dla x<−3 F(t)=0 a dla x>5 F(t)=1
a dla
| | ⎧ | 0 gdy x≤−3 | |
| | ⎜ | | |
| F(t)= | ⎨ | [* ] gdy −3<x≤5 |
|
| | ⎜ | | |
| | ⎩ | 1 gdy x>5 | |
[ *] ile powinna tutaj wynosić dystrybunata , na wikipedii znalałam taki wzór dla rozkładu
| | x−a | |
jednostajnego |
| dla a<x<b czy tutaj też to zadZIAŁA  |
| | b−a | |