matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 8.3.2016
Zadania
Odp.
10
Janek191:
Jeszcze 2 x + 6 > 0 i 2 x + 6 ≠ 1
7
Janek191:
:::rysunek:::
7
kex:
:::rysunek::: Jeden z kątów ostrych ma miarę α . Oblicz sinα + cosα.
12
Janek191:
log
3
(3 x + 3) = log
3
3*(x + 1) = log
3
3 + log
3
( x + 1) = 1 + log
3
( x + 1)
0
Maciek2903:
Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie, ma ktoś może link do dowodu faktu, że moc zbioru R x R
1
Maciej:
Jaki będzie wynik tego działania; 8
−
5
1
3
? (8 do potęgi −5 i jedna trzecia) Byłbym wdzięczny za rozwiązanie wraz z rozpisem działań. Mi wychodzą 2 pierwiastki 3 stopnia z
12
boriloli:
Pomocy! Jeden bok kwadratu opisanego na okręgu x2+y2−8x−4=0 zawiera się w prostej o równaniu x+2y−14=0 . Oblicz współrzędne wierzchołków tego kwadratu.
0
Africa:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny.Kawedz podstawy wynosi a=2 a krawedz boczna b =
√
2
znajdz miare kąta pomiedzy krawedzia boczna a krawedzia podstawy.
0
dzialo11:
http://www85.zippyshare.com/v/itWeyWDg/file.html
7
Janek191:
Przepisz poprawnie
3
kex:
:::rysunek::: Mam wyznaczyć x.
0
Pati:
:::rysunek::: Podaj V tego prostopadłościanu
8
ALina:
)w partii 25 zarowek 16% jest uszkodzonych.Losujemy 2 zarowki.Oblicz prawdopodobienstwo tego,ze: a)obie zarowki beda dobre b)przynajmniej 1 zarowka bedzie dobra
7
5-latek :
Najlepiej to wziąć kalkulator i liczyc i od razu ja rysować Ale jeśli chcesz się pobawić (choć i tak bez programu tego nie narysujesz nie majac skali
0
luko:
Ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podsatwy a i kącie płaskim przy wierzchołku α przecięto płaszczyzną zawierającą wysokość dwóch ścian bocznych wychodzące z wierzchołka
18
Janek191:
Może, nawet dwa
Na wschód i na południe
1
Evil:
Rozwiąż trójkąt prostokątny sina=0,342 a=5
4
Pati:
Długość krawędzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworzą ciąg arytmetyczny r=3 . Oblicz V tego prostopadłościanu wiedząc,że ole powierzchni całkowitej =276
3
Yazz:
Sprawdz nie wykonujac dzielenia czy wielomian w jest podzielny przez u.
3
Kot:
witajcie
4
Modulololololo:
Mam taki wielomian do rozłożenia, niestety nie mogę sobie z nim poradzić
W(x)=x
3
−3x −1
0
Natalka:
Wyznacz wymiar prostokąta o maksymalnym polu którego dwa wierzchołki należna do osi OX a dwa pozostałe należą do wykresu funkcji y=4− x do potęgi 2
9
Igor2:
(m+2)2t
2
−4mt+2m=0
3
toczynieto:
dane są zdarzenia a,b⊂Ω to p(a)=2p(b) i p(a∩b) = 1/12. Jeśli zdarzenie a∪b jest zdarzeniem pewnym to p(a) − p(b) wynosi
1
luko:
1. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny, a wysokość ostrosłupa jest równa przeciwprostokątnej tego trójkąta. Każda ściana boczna tworzy z podstawą kąt alfa. Wyznacz tg
0
Ola:
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach długości 10 i 24. Objętość ostrosłupa wynosi 1040
√
3
,a każda krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny
8
Stig:
Rozwiązać układ równań:
4
Evil:
Rozwiąż trójkąt prostokątny
7
Adam:
znalesc ekstrema lokalne funkcji F(x)=x
2
e1/x
9
zef:
1. Nałożenie modułu tylko na x spowoduje, że: to co po prawej stronie od osi Y bez zmiana i odbijamy to na lewą.
1
Litka:
Podaj dziedzinę i przekształć wyrażenie do najprostszej postaci. (x
3
−1)(x
2
−4) / (x
2
+x−2)(x−2)
15
Janek191:
Dołączam się do życzeń
15
PrzyszlyMakler:
Wykaż, że dla każdego kąta α prawdziwa jest róność 2(sin
4
α + cos
4
α) = 2 − sin
2
2α Dla mojego łatwiejszego pisania przyjmę α=x
12
DERRICK:
f(x) = 2x−5/
√
x−3
+ 4−x/x
1
Stig:
Obliczyć x z równania:
0
Mateusz:
x+2 ; x<−2
1
2
x
−
; −2≤x<0
4
1
−
(x
2
−4); 0≤x<2
2
1
1
1+log
(
)x ; 2≤x (logarytm o podstawie
z X
2
2
3
lipstune:
Wyznacz asymptoty dla funkcji y=x+ln(x
2
−1) utknęłam przy wyliczaniu asymptoty ukośnej.
0
Krzysiek:
W czasie ostatniej wycieczki tata kupił Ani i Natalii dwie pizze. Z pizzy podzielonej na A równych kawałków Ania zjadła P części.Z takiej samej pizzy, ale podzielonej na N części,
13
Trwoga:
Wykaż, że: 1 * 3
1/3
* 9
1/9
* 27
1/27
* ... =
4
√
27
5
Aga:
dana jest liczba pierwsza p. wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych (x, y) spełniających równanie: 1/x + 1/y = 1/p
3
zef:
Miałem zadanie w którym wiedziałem że α∊(90;180) i wyszło mi że sinα=
√
3
/2 czyli to jest 60 stopni ale dla kąta rozwartego to będzie 120 stopni. Jak zapisać to w zadaniu żeby było
8
PrzyszlyMakler:
2
Określ zbiór wartości funkcji f(x) = sin x + sin(
π − x):
3
Zrobiłem:
7
mat:
Wykaż, że jeżeli P(A)=1/4, P(B)=1/3 to 1/3≤P(AuB)≤7/12 i P(AnB)≤1/4
6
Jo:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
2
−(2m+1)x + m
2
+ m−2 = 0 ma dwa rozwiązania, z których jedno znajduje się między liczbami 0 i 2, drugie zaś między
0
Marcin:
Rozważamy wszystkie liczby czterocyfrowe do których zapisu użyto cyfr 1 2 3 4 i cyfry te nie powtarzają się. Spośród tych liczb wylosowano jedną. Oblicz prawdopodobieństwo, że liczba ta
9
Andrzej:
Cześć, mam problem z pewnym zadaniem:
0
stasio:
Przekątbne trapezu ABCD przecinaja sie w punkcie K. AK wynosi 10, DK=5, CK=7 ile wynosi BK?
0
MATEMATYKA:
W ostroslupie prprawidłowym czworokątnym wysokość jest równa h i tworzy z krawędzią boczną kąt 45. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną przechodząca przez przekątną podstawy i nachyloną do
1
Bogdan:
Dla liczb a=2
√
2
i b=
√
2−
√
2
wyrazenie a/b
2
wynosi( b to jest 2−
√
2
i nad tym pierwiastek, bo moze nie byc widac)
2
Admatix:
Trzeci wyraz pewnego ciągu geometrycznego jest równy 6,a szósty wyraz ma wartość (−0,75). Iloraz tego ciągu jest równy
1
olix:
Dany jest ciąg liczbowy an w którym a1= x−1, a2=2x+1, a3=4x+1. Dla jakiej wartosci liczbowej x dany ciag jest ciagiem artytmetycznym. A.−2 B.2 C.3 D.4
24
Problem:
Oblicz pochodną drugiego rzędu.
2
Pawel:
Udowodnij, ze dla dowolnych liczb rzeczywistych a i b takich, ze a ≥b > 0, prawdziwa jest nierownosc b
2
(a + 1)≤ a
2
(b + 1)
2
pela:
Jezeli długosc przekatnej szescianu wynosi 3. TO pole całkowite sześcianu wynosi?
2
Beti0108:
Jakie są jeszcze funkcje prócz funkcji homograficznej.
Nie mogę tego nigdzie znaleźć.
3
Piotr:
liczba o 3 wieksza od log
3
5
3
Olaxxxx:
Rzucamy 3 razy sześcienną kostką do gry. Ile wynosi prawdopodobieństwo że co najmniej dwa razy wyrzucimy 4 oczka?
5
Trwoga hehe:
Wykaż, że: 1 * 3
1/3
* 9
1/9
* 27
1/27
* ... =
4
√
27
3
Andrzej :
Wyznacz zbiór wszystkich argumentów x, dla których funkcja kwadratowa f(x)=
1
2
x
2
+ 2x + 2 przyjmuje większe wartości niz funkcja liniowa g(x)= −x+2.
3
kasia1:
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
3
−mx+2=0 ma trzy rozwiązania
3
bartek:
Różnica liczby boków dwóch wielokątów jest równa 1, a różnica liczby przekątnych tych wielokątów jest równa 16. Jakie to wielokąty?
2
Potrzeba:
W równoległoboku dany jest ostry kąt alfa i odległości m i p punktu przecięcia przekątnych nieznanych boków. Oblicz przekątne i pole.
8
maurycy:
Prosta o równaniu y=(a−2) x+3 jest prostopadła do prostej y=ax −6. A=?
1
ciekawa:
Róznica liczby x i jej kwadratu jest najwiekszym dla liczby x równej?
1
ciekawa:
1
Odwrotnoscia liczby 8
√
2
(
) do potegi − 4/8
8
1
Dexter:
Witam. Czy mógłby ktoś pomóc w rozwiązaniu tych zdań ? zad. 1
4
ALina:
Ile jest liczb pieciocyfrowych niepartzystych o roznych cyfrach w ktorych do zapisu uzyto tylko cyfrt 0,1,2,3,4?
3
Anna:
Kąt ostry rombu jest równy 45 stopni a pole 18 pierwiestków z 2 cm kwadratowych. Bok rombu ma dlugosc ? Proszę o pomoc w zadaniu !
3
weraa:
Dany jest równoległobok ABCD. Wyznacz punkt przecięcia przekątnych tego równoległoboku . dane : A (−3,−2) B(5,2) C(5,5). Moje pytanie jest takie − Czy z tych danych
10
Adrian:
znalesc przedzialy monotonicznosci podanych funkcji f(x)=(x−3)√3
2
Szyms:
Wyrażenie |6+3
√
5
|−|6−3
√
5
| ma wartość ..?
1
Alicja:
własności prawdopodobieństwa s.: Oblicz prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń A,b ⊂Ω jeśli P(A)=2/3 P(B)=1/3 P(A∪B)=11/15
0
moniokaaa:
Rożek ma kształt odwróconego stożka o promieniu podstawy 2dm i wysokości 3dm. Na jaką wysokość należy nalać wody do rożka, aby wypełniła ona 1/8 objętości
2
kalkulator:
:::rysunek::: czy w kwadracie mogę użyć pitagorasa? w sensie coś takiego 2x
2
= d
2
3
mat:
pole trójkąta jest rowne polowie iloczynu jego bokow. Wykaz ze obwod trojkata jest mniejszy od 3
21
aga:
zbiorem rozwiazań nierównosci x
2
<3x jest
3
Mateusz:
Bardzo proszę o pomoc w zrobieniu rysunku! Zadanie już sam sobie zrobię
tylko proszę o pomoc z wykonaniem rysnuku
4
Iza:
Odcinek AB zawarty w plaszczyznie pi ma dlugosc 120 cm. Odleglosc punktu C lezacego poza plaszczyzna pi od punktu A jest
4
mania:
Cześć! Mama takie zadanie: wyznacz dziedzinę wyrażenia a następnie ją uprość, zrobiłam większość został mi ostatni przykład i nie wiem jak sobie z nim poradzić:
2
Jezuita andrzej:
Wszyscy wiedza ze 0/0 to dymbol nie oznacziny Ale czy 0/0+ (ciag zmierzajacy do 0 po dodatnich argumentach)
2
Adam:
Cześć, mam takie pytanie w jaki sposób mogę dobrać 2 pozostałe ciagi by pomoc skorzystac z tw.
5
n
+4
n
o trzech ciagach w sytuacji gdy jest np. coś takiego
n
√
wypadaloby z
6
n
+5
n
jednej strony ograniczyć o jak największym liczniku i najmniejsyzm mianowniku, a z drugiej
1
wojtek:
18
andzia:
mam funkcję y=
5
x
− mam podać zbiór tych argumentów dla których funkcja f przyjmuje wartości mniejsze od 1
10
sowa.mądra.głowa:
1.oblicz z definicji pochodną funkcji we wskazanym punkcie: a)f(x)=e
x
, x
0
=1
3
domisia:
PROSZĘ POMÓŻCIE Potrzebne mi po trzy przykłady z każdego zadania, poza zadaniem czwartym i piątym (bo tam nie
2
moniokaaa:
Dany jest równoległobok ABCD. Punkty E, F, G, H są środkami boków tego równoległoboku. Prosta EH przecina prostą BC w punkcie I, a prosta FG przecina
5
hawkin:
Wierzchołki trójkąta ABC mają współrzędne A= (0,0) B=(12,4) C=(8,6). Symetralna odcinka AC przecina prostą BC w punkcie D. Wyznacz współrzędne punktu D.
4
pionek:
czsami gdy tworzymy podzbiory dzielimy je jeszcze przez silnie dlaczego tak robimy ?
0
Święty:
Pozytywnie zakręcony wydedukował sobie, że udowodnił WTF. 35
3
+38
3
= 741
2
− 595
2
− [(35+1)
3
+ (35+2)
3
].
0
ola:
Ściany prostopadłościanu ABCDA1 B1 C1 D1 , w którym czworokąt ABCD jest jego podstawą są parami przystającymi prostokątami.
3
Adam:
Cześć, mógłby mi ktoś powiedzieć jakie etapy muszę wykonać by narysować np. wykres funkcji
sinx
y=sinx−|
| ?
2
6
Paweł:
Chciałbym wiedzieć jak rozwiązać to zadanie. Dla jakiego ''a'' reszta z dzielenia wielomianu