przekątne
bartek: Różnica liczby boków dwóch wielokątów jest równa 1, a różnica liczby przekątnych tych
wielokątów jest równa 16. Jakie to wielokąty?
8 mar 17:24
Iryt:
n−k=1
Wielokąt o liczbie boków równej n :
| | 1 | | n*(n−3) | |
−n= |
| *n*(n−1)−n= |
| − liczba przekątnych n−kąta |
| | 2 | | 2 | |
| k*(k−3) | |
| −liczba przekątnych k−kąta |
| 2 | |
licz
8 mar 17:30
bartek: do takiej postaci też doszedłem tylko jak dalej to rozpisać
8 mar 17:39
Janek191:
n = k + 1 wstaw k + 1 za n
8 mar 18:00