przedzialy monotonicznosci
Adrian: znalesc przedzialy monotonicznosci podanych funkcji f(x)=(x−3)√3
8 mar 16:09
===:
... a serio dobrze ją przepisałeś?
8 mar 16:32
olekturbo: znaleŹć
8 mar 16:45
Adrian: sorki pod pierwiastkiem x
8 mar 17:00
Adrian: f(x)=(x−3)√x
8 mar 17:00
olekturbo: | | 1 | | x(x−3) | |
f'(x) = √x + |
| * (x−3) = |
| |
| | √x | | √x | |
f'(x) > 0 ⇔ x(x−3) > 0
x ∊(−
∞,0), x ∊ (3,
∞) − funkcja rośnie
dla x ∊ (0,3) − funkcja maleje
8 mar 17:05
olekturbo: Wkradł się chochlik. W mianowniku powinno być 2√x.
8 mar 17:05
Adrian: √x+1/√x jak to zrobiłeś?
8 mar 20:16
Tadeusz:
policzył pochodną ... z poprawką jak w poście z 17:05
8 mar 20:21
jc: Dalej jset źle.
f(x) = (x−3)
√x = x
3/2 − 3 x
1/2
| | 3 | | 1 | |
f'(x) = (3/2) x1/2 − 3 (1/2) x−1/2 = |
| (√x − |
| ) |
| | 2 | | √x | |
f'(x) < 0 dla x ∊[0, 1)
f'(x) > 0 dla x ∊(0,
∞)
f rośnie na przedziale [0,1], maleje na przedziale [1,
∞).
8 mar 20:27
jc: Oczywiście odwrotnie.
f maleje na przedziale [0,1] i rosnie na przedziale [1,∞).
8 mar 20:29