Powstać ma kilka szeregów.
Trwoga: Wykaż, że:
1 * 31/3 * 91/9 * 271/27 * ... = 4√27
PILNE!
8 mar 19:40
Jerzy:
L = 30*31/3*32/9*33/27 = ...... ?
8 mar 19:44
yyhy:
Czemu
8 mar 19:51
yyhy: (oczywiscie pisze do Trwoga)
8 mar 19:56
yyhy: | | n | | x | |
∑ |
| = |
| /suma oczywiście od 0 do ∞ |
| | xn | | (x−1)2 | |
Warto zapamiętać,
U ciebie x=3
8 mar 20:01
Trwoga: Nie rozumiem w ogóle tego zapisu

Nie pomyliłeś zadań?
8 mar 20:11
Trwoga: Jerzy z Twoich obliczeń wynika, że L= 3√9, ale tam są jeszcze kropeczki. Szereg chyba dąży do
4√27
8 mar 20:14
yyhy: Problem tego zadania sprowadza sie do policzenai takiej nieskoncoznej sumy potęg...
Wszystko jest ok
8 mar 21:04
Trwoga: Nadal nie rozumiem, wybacz

Nieznany mi jest taki zapis.
Sor mówił, żeby zrobić z tego kilka szeregów (nie powiedział ile). Mieliśmy tylko taki wzór na
sumę szeregu:
S=
a11−q
8 mar 23:06
olekturbo: Dodaj potęgi do siebie
8 mar 23:13
olekturbo: 0 + 1/3 + 2/9 + 2/9 + .... = 3/4
8 mar 23:15
olekturbo: + 3/27*
8 mar 23:16
olekturbo: | | 3 | |
0+1/3 + 2*(1/3)2 + 3(1/3)3 + 4(1/3)4 = |
| |
| | 4 | |
8 mar 23:20
Trwoga: Ogarnąłem wszystko do tej pory, ale jak z tych liczb, co rozpisałeś zrobić szereg i wzór
zastosować?
Zapewne trzeba skorzystać z S=a1 * 1−qn1−q. Ale jak otrzymać szereg/szeregi?
8 mar 23:38