równanie
maurycy: Prosta o równaniu y=(a−2) x+3 jest prostopadła do prostej y=ax −6. A=?
8 mar 17:01
Benny: a1*a2=−1, gdzie a1 − współczynnik kierunkowy Twojej prostej, a2 − współczynnik kierunkowy
prostej prostopadłej
8 mar 17:03
Piotr: Benny możesz dalej mnie naprowadzić? bo nie czaje
8 mar 17:05
olekturbo: f(x) = (a−2)x + 3
g(x) = ax − 6
a(a−2) = 1
a
2−2a−1 = 0
(a−1)
2 = 0
a−1 = 0
a = 1
8 mar 17:08
olekturbo: Oj sorki.
a(a−2) = −1
a
2−2a+1 = 0
Δ = 4+4 = 8
√Δ = 2
√2
a
1 = 1−
√2
a
2 = 1+
√2
8 mar 17:09
Benny: @olek co Ty wypisujesz?
8 mar 17:12
olekturbo: ?
8 mar 17:13
Benny: (a−2)*a=−1
a2−2a=−1
a2−2a+1=0
(a−1)2=0
a=1
8 mar 17:20
olekturbo: o Boże

za mało snu, przepraszam
8 mar 17:21