wyznacz współnrzędne punktu D
hawkin: Wierzchołki trójkąta ABC mają współrzędne A= (0,0) B=(12,4) C=(8,6). Symetralna odcinka AC
przecina prostą BC w punkcie D. Wyznacz współrzędne punktu D.
8 mar 07:52
5-latek : Nie zartuj sokie .
Zrob rysunek i licz
Poza tym już uczen w szkole podstawowej wie co to jest symetralna
8 mar 08:22
Janek191:
8 mar 09:47
hawkin: ale gdy rysuję symetralną odcinka AC to to ona nie przecina BC..
8 mar 19:12
Janek191:
Pewnie jest pomyłka w treści zadania − zamiast BC powinno być AB.
8 mar 19:15
Mila:

A= (0,0) B=(12,4) C=(8,6).
1) Równanie symetralnej AC:
P(x,y)− dowolny punkt symetralnej AC
|AP|=|CP|⇔
√x−0)2+(y−0)2=
√(x−8)2+(y−6)2 /
2⇔
x
2+y
2=x
2−16x+64+y
2−12y+36
−16x+64−12y+36=0
−16x−12y+100=0 /:(−4)
s: 4x+3y−25=0 − równanie symetralnej
2) równanie prostej BC
y=ax+b
4=12a+b
6=8a+b
−−−−−−−−−−
| | 1 | | −1 | |
−2=4a⇔a=− |
| i b=4−12* |
| =10 |
| | 2 | | 2 | |
Punkt przecięcia: prostej s i prostej BC:
x=−2,y=11
D=(−2,11)
Przecina prostą BC w punkcie D=(−2,11)
8 mar 20:19