Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Jo: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2 −(2m+1)x + m2 + m−2 = 0 ma
dwa rozwiązania, z których jedno znajduje się między liczbami 0 i 2, drugie zaś między
liczbami 3 i 5
8 mar 19:05
Jerzy:
1) Δ > 0
2) xw ∊ (2,3)
3) f(0) > 0
4) f(2) < 0
5) f(3) < 0
6 f(5) > 0
8 mar 19:08
Jo: Ok, dzięki
8 mar 19:53
zef: Jerzy wyjaśnisz mi drugi warunek ? Co do reszty nie mam pytań.
8 mar 20:09
Jerzy:

myslę,że teraz widzisz drugi warunek
8 mar 20:12
zef: Początkowo też myślałem o wierzchołku ale zobacz gdzie wierzchołek będzie w przypadku gdy
miejscami zerowymi będą np 0,1 i 3,1
p=(x1+x2)/2=1,6 i nie należy do przedziału (2;3) co o tym myślisz ?
8 mar 20:14
zef: Czy zatem 2 warunek nie powinien być odrzucony ?
8 mar 20:32