Proszę o sprawdzenie zadania
kex:

Jeden z kątów ostrych ma miarę α . Oblicz sinα + cosα.
Zrobiłem to tak:
1
2 + 3
2 = c
2
c =
√10
sinα =
1√10 =
√1010
cosα =
3√10 =
3√1010
sinα + cosα =
√1010 +
3√1010 =
2√105
Wszystko jest OK

?
8 mar 23:19
Janek191:
8 mar 23:21
5-latek : A który to kąt α?
8 mar 23:21
Janek191:
@ 5 − latek
Dodawanie jest przemienne − wynik się nie zmieni.
8 mar 23:25
kex:

Edit.
8 mar 23:25
5-latek : Witaj
Janek191
| | 3 | |
Tak wiem ale teraz jest OK bo gdyby zanaczyl odwrotnie to wtedy sinα= |
| |
| | √10 | |
8 mar 23:27
Janek191:
Pozdrowienia
8 mar 23:29
5-latek : dziekuje i wzjajemnie
8 mar 23:30