pochodne!!!
sowa.mądra.głowa: 1.oblicz z definicji pochodną funkcji we wskazanym punkcie:
a)f(x)=ex, x0=1
b)f(x)=2x, x0=0
c)f(x)=lnx, x0=1
d)f(x)=logx, x0=2
2. oblicz pochodne funkcji:
a)f(x)=√x+√x
b)f(x)=sin4x−cos4x
c)f(x)=ln| (1−ex)/(ex) |
8 mar 10:54
Janusz: Zad.1
a)
| | e1+h− e1 | | e(eh−1 | |
f'(1)= \limh →0 |
| = \limh →0 |
| = e* 1=e. |
| | h | | h | |
Zad.2
a)
f(x)= (x +x
1/2)
1/2,
| | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| (x + x1/2)−1/2( 1 + |
| )=... |
| | 2 | | 2√x | |
8 mar 11:20
sowa.mądra.głowa: dlaczego w zad 1..na koncu jest e*1, skoro gdy podstawimy pod h zero, to wyjdzie zero i tego
własnie nierozumiem w tych czterech podpunktach...po kolei wiem jak robic tylko na końcu nie
wiem zrobić

prosze o wyjaśnienie
8 mar 14:56
sowa.mądra.głowa: np w b) bedzie:lim (2
h−1)/h= ..i dalej nie wiem co

w d) bedzie: lim (log ((2+h)/2) )/h =..?
w c) bedzie: lim ( (ln(1+h)) / h ) =..?
8 mar 14:59
sowa.mądra.głowa: a zad 2b) ma byc tak:
(sin4x−cos4x )'= cos4x * 4x3 − (−sin4x) * 4x3 = 4x3(cos4+sin4x) ? mozna to jakos
jeszcze skrócić?
8 mar 15:06
Jerzy:
Żle policzona pochodna w zad.2
8 mar 15:15
sowa.mądra.głowa: to jak ma byc?
8 mar 15:19
Jerzy:
f'(x) = 4sin3xcosx + 4cos3xsinx
8 mar 15:20
Jerzy:
= 2sin2x
8 mar 15:21
sowa.mądra.głowa: ok dziękuje
8 mar 15:29
sowa.mądra.głowa: a to zad 1 pomożesz?
8 mar 15:33