prawdopodobieństwo
mat: Wykaż, że jeżeli P(A)=1/4, P(B)=1/3 to 1/3≤P(AuB)≤7/12 i P(AnB)≤1/4
Jak to zrobić proszę o pomoc
8 mar 19:16
mat: up
8 mar 19:21
yyhy: P(A∪B)=P(A)+P(B)+P(A∩B)
zatem, w szczególnosci P(B)≤P(A∪B)≤P(A)+P(B)
podstaw i sie przekonaj
P(A∩B)≤P(B) Zawsze
też tylko podstaw
8 mar 19:24
mat: ok a skąd wziąłeś te zależności

Tą pierwszą znam, ale chodzi mi o te dwie pozostałe
8 mar 19:35
Jack: @yyhy
a to nie jest czasem
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)?
8 mar 19:39
yyhy: taaak, pomylilem sie!
8 mar 19:41
yyhy: ale dalej już pisalem ok
8 mar 19:41
yyhy: to wynika z tego, że prawdopodobinstwa są nieujemne
P(A∪B)+P(A∩B)=P(A)+P(B)
zatem P(A∪B)≤P(A∪B)+P(A∩B)=P(A)+P(B)
to drugie oszacowanie jest oczywsiste
8 mar 19:43