geometria analityczna
boriloli: Pomocy! Jeden bok kwadratu opisanego na okręgu x2+y2−8x−4=0 zawiera się w prostej o równaniu
x+2y−14=0 . Oblicz współrzędne wierzchołków tego kwadratu.
8 mar 22:48
Janek191:

x
2 + y
2 − 8 x − 4 = 0
( x − 4)
2 − 16 + ( y − 0)
2 − 4 = 0
( x − 4)
2 + ( y − 0)
2 = 20
8 mar 22:57
Jerzy:
Wyznacz punkt styczności prostej i okręgu, to będzie środek boku o długości 2r,
potem prostopadłe przez końce tego boku ...itd
8 mar 22:58
boriloli: a skąd wiemy ze środek okręgu jest w punkcie 4,0 ?
8 mar 23:05
boriloli: i nie rozumiem obliczeń janka191 bo rownanie okregu ma inna postać
8 mar 23:07
Janek191:

r =
√20 =
√4*5 = 2
√5
x + 2y − 14 = 0 ⇒ y = − 0,5 x + 7
Szukamy prostych prostopadłych do danej prostej stycznych do okręgu
y = 2 x + b
2 x − y + b = 0
Odległość tych prostych od S = ( 4,0 ) jest równa r = 2
√5, więc
| I 2*4 − 1*0 + b I | |
| = 2√5 |
| √22 + 1 | |
I 8 + b I = 10
b = − 18 lub b = 2
y = − 2 x − 18 lub y = 2 x + 2
Teraz podaj prostą równoległą do prostej o równaniu y = −0,5 x + 7
Punkty wspólne tych prostych ( parami ) to wierzchołki kwadratu.
8 mar 23:09
boriloli: dziękuje bardzo Janek!
8 mar 23:18
Janek191:
Powinno być
y = 2 x − 18
8 mar 23:19
boriloli: mam pytanie a jak zrobić drugą prostą równoległą skoro nie mam punktu przez którą przechodzi?
8 mar 23:30
olekturbo: Przez SAB
8 mar 23:32
Janek191:
Np. tak samo jak w przypadku prostych " różowych".
y = −0,5 x + 7
y = −0,5 x + k ⇒ 0,5 x + y − k = 0
Odległość tej prostej od S = (4, 0) jest równa r = 2√5
8 mar 23:36
boriloli: ale to mi wyszły dwie tamtym sposobem...wiec chyba coś zle...bo wyszła mi jedna z b=12 a druga
z −8
8 mar 23:44
Janek191:

0,5 x + y − k = 0 / * 2
x + 2 y − 2 k = 0
S = ( 4, 0)
| I 1*4 + 2*0 − 2k I | |
| = 2√5 |
| √1 + 22 | |
I 4 −2 k I = 10
k = 7 lub k = − 3
y = −0,5 x + 7 − dana na początku prosta
y = − 0,5 x − 3 − prosta do niej równoległa
9 mar 00:07