wielomiany
Paweł: Chciałbym wiedzieć jak rozwiązać to zadanie.
Dla jakiego ''a'' reszta z dzielenia wielomianu
w(x) = √6x3 − √3x2 −2√3 przez dwumian x − a jest liczbą wymierną ?
Pozdrawiam
8 mar 00:27
Paweł: myślałem żeby za x podstawić a i w(a) = r ale co dalej?
8 mar 00:28
Metis: Na pewno chodzi o liczbę wymierną?
8 mar 00:35
Paweł: Tak, na pewno. Przynajmniej tak jest w książce
8 mar 00:36
Metis: a=√2
8 mar 00:53
Metis: Wiemy , że reszta z dzielenia W(x) przez (x−a) to W(a) , stąd:
W(a)=√6x3−√3x2−2√3
Wystarczy rozwiązać.
W(a)=0 ⇔ √6x3−√3x2−2√3=0 − rozwiąż.
8 mar 00:54
Metis: Poprawiam :
Wiemy , że reszta z dzielenia W(x) przez (x−a) to W(a) , stąd:
W(a)=√6a3−√3a2−2√3
Wystarczy rozwiązać.
W(a)=0 ⇔ √6a3−√3a2−2√3 =0 − rozwiąż
8 mar 00:57