problem z asymptotą
lipstune: Wyznacz asymptoty dla funkcji y=x+ln(x
2−1)
utknęłam przy wyliczaniu asymptoty ukośnej.
| | x+ln(x2−1) | |
policzyłam limx→+−∞ |
| wyszło 1 |
| | x | |
i teraz lim
x→+−∞ x+ln(x
2−1)−1x= lim
x→+−∞ ln(x
2−1)
no i tu wychodzi nieskończoność. Wobec tego. Asymptota ukośna istnieje i to jest y=x? Czy
asymptota w ogóle nie istnieje? Czy może gdzieś zrobiłam błąd w obliczeniach?
8 mar 20:26
ikd: Asymptota nie istnieje
8 mar 20:30
lipstune: dzięki wielkie
8 mar 20:34
jc: Nie istnieje asymptotoa prawostronna, ani lewostronna. Mogą istnieć co najwyżej asymptoty
pionowe w 1 i −1.
8 mar 20:35