Na ile części podzielić pizzę?
Krzysiek: W czasie ostatniej wycieczki tata kupił Ani i Natalii dwie pizze. Z pizzy podzielonej na A
równych kawałków Ania zjadła P części.Z takiej samej pizzy, ale podzielonej na N części,
Natalia zjadła S kawałków. Obie zjadły mniej niż połowę pizzy. Na kolejnej wycieczce, w ramach
oszczędności, tata chce kupić tylko jedną pizzę. Na jaką najmniejszą liczbę kawałków powinien
podzielić pizzę, aby każda z dziewcząt otrzymała taką samą porcję?
Na przykład:
Dla A=6, P=2, N=9, S=4, tata powinien podzielić pizzę na 9 kawałków.
8 mar 19:44