Jak rozłożyć wielomian:
Modulololololo: Mam taki wielomian do rozłożenia, niestety nie mogę sobie z nim poradzić

W(x)=x
3 −3x −1
8 mar 21:45
Kot: musisz się pobawić metoda grupowania wyrazow
8 mar 22:07
Modulololololo: No wlasnie tylko ze to takie zlosliwe ze ewidentnie trzeba jakiegos dobrego pomyslu
8 mar 22:09
ICSP: wzory Cardano.
8 mar 22:54
jc: A gdyby tak:
x = 2 cos t
Trochę trygonometrii
x3 − 3 x = 2 cos 3t
2 cos 3t = 1, cos 3t = 1/2, 3t = π/3
t = π/9 lub t = π/9 + 2π/3 = 7π/9 lub t = π/9 + 4π/3 = 13π/9
x = 2 cos π/9 lub x = 2 cos 7π/9 lub x = 2 cos 13π/9
9 mar 00:46
Modulololololo: Jc − moglbys troche rozjasnic rozwiazanie ?
Rozumiem ze doszedles, skad inad

, do wniosku ze nasz wielomian ma pierwiastki w przedziale
[−2,2] a nastepnie obciales nasza finkcje do tego przedzialu i chcesz wykonac jakies zlozenie
z cosinusem, zakladam ze dobrze podales wzor na x
3 −3x, gdzie x=2cost (tzn wychodzi tozsamosc
w rownaniu (2cost)
3 −3(2cost)−2cos3t=0), nastepnie sprawdziles dla jakich t 2cos3t =1 i
podales odpowiedz? To nie jest tak ze jak dla takich t 2cos3t =1 to jakbys podstawil do
wyjsciowego rownania to jednak nie okazaloby sie ze to nie jest pierwiqstek? Bo to troch tak
jakbys podstawil 1 po prostu

?
Icsp − wow, nie wiedzialem ze takie cos istnieje
9 mar 09:29
jc: Jeśli podstawimy x = 2 cos t do równania x3 − 3x = 1,
to otrzymamy równanie (2 cos t)3 − 3 (2 cos t) = 1.
Mamy wzór trygonometryczny (2 cos t)3 − 3 (2 cos t) = 2 cos 3t.
Dlatego nasze równanie możemy zapisać tak: 2 cos 3t = 1.
Jak jest ogólnie? Nie myślałem; może tak jest, gdy mamy 3 pierwiastki rzeczywiste?
A skąd pomysł? Wzór na (2 cos t)n, w szczególności (2 cos t)3 = 2 cos 3t + 6 cos t,
przydaje się przy calkowaniu (cos t)n (wiem, że można inaczej).
9 mar 10:07
Modulololololo: A ok dzieki, wlasnie nie mialem jeszcze calek i tego wzoru, narazie pochodne robimy
9 mar 12:07