Teoria Optymalizacja
Pirat: Co oznacza takie zdanie: Punkty C i D są rzutami punktów A i B na oś OX
Czyli dajmy że mam dwa punkty C i D jak oznaczyć je w rzucie na oś OX?
8 mar 23:30
Janek191:
8 mar 23:32
Pirat: Tak myślałem

Dzięki janek
8 mar 23:35
Janek191:
Może ten rzut jest prostokątny, to wtedy proste rzutujące są prostopadłe do osi OX.
8 mar 23:37
Pirat: Na paraboli f(x) = –x2+ 9 obrano punkt A o dodatnich współrzędnych. Punkt B jest obrazem
punktu A w symetrii względem osi OY, zaś punkty C i D rzutami punktów A i B na oś OX.
Wyznacz współrzędne punktu A tak, aby pole prostokąta ABCD było największe.
8 mar 23:45
Janek191:

A = ( x, y) = ( x, − x
2 + 9)
B = ( − x , − x
2 + 9 )
C = ( − x, 0)
D = ( x , 0 )
8 mar 23:52
Janek191:
Pole prostokąta
P(x) = ( x − (−x))*(− x2 + 9) = 2 x*( − x2 + 9) = − 2 x3 +18 x
8 mar 23:54
Pirat: Dziękuje śliczne!
9 mar 00:12