Poóżcie
andzia: mam funkcję y=5x− mam podać zbiór tych argumentów dla których funkcja f przyjmuje wartości
mniejsze od 1
8 mar 11:27
Jerzy:
Kiedy ten ułamek jest ujemny ?
8 mar 11:32
5-latek : Ale w czym pomoc?
| | 5 | |
Nie potrafisz rozwiać nierownosci |
| <1 ? |
| | x | |
8 mar 11:32
Jerzy:
Nie tak...kiedy jest równy 1 ?
8 mar 11:33
5-latek : Czesc
J 
Dlaczego zadajesz takie trudne pytania
8 mar 11:35
andzia: acha czyli mam pójśc w nierówność..czyli według mnie przyjmuje te wartości dla x należącego do
przedziału (−nieskończoność, 5), myle się?
8 mar 11:35
Jerzy:
A co z x =0 ?
8 mar 11:37
Jerzy:
Cześć

naszkicuj jej rysunek
8 mar 11:39
5-latek : Kazda liczba jest piękna . 0 również

Wiec
J co masz do zera ?

)
8 mar 11:39
andzia: to już nie wiem...(−nieskończoność, 0) i (0, 5)− tak w końcu?
8 mar 11:42
5-latek : Andzia
Pamiętaj chol......o nie dziel przez zero
8 mar 11:42
Jerzy:
Nie rozwiąż nierówność x(5−x) < 0
8 mar 11:44
5-latek : I zaraz dostaniesz reprymendę od Jerzego za zapis z 11:42
8 mar 11:44
andzia: nie wiem...
8 mar 11:48
Jerzy:
x ⊂ (−∞,0) U (5,+∞)
8 mar 11:57
5-latek : Przepraszam Cie
Jerzy 
Andzie najpierw zajmnjmy się zapisem z 11:42
Uzyles/as spójnika I a wiesz ze spójnik (i) oznacza iloczyn (czesc wspolna
Wiec wyznacz czesc wspolna x∊(−
∞,0)∧(0,5)
czy czasami nie będzie to zbior pusty ?
| | 5 | |
A przciez np. dla x=−6 ta nieronosc |
| <1 jest prawdziwa |
| | x | |
Wiec jakiego spójnika nalezalo uzyc ? Spojnika (lub) oznacza on sume rozwiazan .
Teraz Ty rozwiąż nierownosc z postu 11:44
8 mar 12:01
andzia: dobra wiem już chyba o co kaman...dzięki wielkie za pomoc
8 mar 12:13
5-latek : To chyba czy wiesz?
8 mar 12:16
andzia: no wiem
8 mar 12:39