sss
pies: Dzien dobry to ja no pies....moze mi ktos powiedziec jak sie rysuje takie wykresy,mam male
niescislosci :
pare wykres..
y=f(IxI)−tu wzgledem OY ale co lewa i prawa strone czy tylko prawa a lewa znika czy cos
y=−f(x)−wzgledem OX ale czy odbijamy to co na dole (czy gore i dol odbijamy)
y=f(−x)−−to jest sym.wzgledem OY
y=−f(−x) =najpierw odbija sie wzgledem OY a potem wzgledem OX ?
8 mar 20:49
zef: 1. Nałożenie modułu tylko na x spowoduje, że: to co po prawej stronie od osi Y bez zmiana i
odbijamy to na lewą.
2. To jest symetria więc każdy punkt musi mieć teraz przeciwny y czyli jak miał (x,y) to teraz
(x,−y)
3. podobnie jak wyżej tylko (x,y) na (−x,y)
4.Nie ważna jest kolejność
8 mar 20:51
Metis: przecież to wszystko jest w sieci.
Przekształcenia wykresów funkcji.
8 mar 20:53
pies: yy ale to niejasno napisales ..nie rozumiem ...wiem ze jest ale gdize ? musialbym szukac
wszystkich napsize ktos?
8 mar 21:24
8 mar 21:26
pies: alez te wykresy sa beznadziejneie narysowane i do tego tylko na 2 przypadki
8 mar 21:30
pies: chodzi mi glownie o te 2 przypadki y=f(−x) i y=f(IxI) w obu przypadkach to co po lewej stronie
kasujemy a prawo strone ODBIJAMY?
8 mar 21:31
pies: halo
8 mar 21:37
zef: f(−x) to robisz symetrie względem osi oy czyli przenosisz to co było po lewej stronie na prawo
a to co było na prawej to na lewo.
f(|x|)= prawa strona zostaje i rysujesz dokładne symetralne odbicie względem osi OY po lewej
stronie.
8 mar 21:39
pies: no o to chodzilo ..dziekuje
8 mar 21:46