Oblicz pochodną z definicji.
Andrzej: Cześć, mam problem z pewnym zadaniem:
W oparciu o definicję pochodnej oblicz f'(1) dla f(x)=
√x2+3
Tutaj znalazłem definicję pochodnej,
https://matematykaszkolna.pl/strona/357.html
Ale, mimo wszystko nie jestem pewien jak rozwiązać to
zadanie, bo w definicji jest miejsce zerowe, a nie dowolny punkt (prawda?).
8 mar 19:02
Jerzy:
w definicji jest punkt x0 ... i możesz od razu podstawić: x0 = 1
8 mar 19:04
Janek191:
Zamiast x0 wstaw 1.
8 mar 19:05
yyhy: masz obliczyć granice
| | f(1+h)−f(1) | | √(1+h)2+3−√12+3 | |
limh→0 |
| =limh→0 |
| |
| | h | | h | |
8 mar 19:06
yyhy:
| | √4+2h+h2−2 | | √4+2h+h2+2 | |
= |
| * |
| |
| | h | | √4+2h+h2+2 | |
| | 4+2h+h2−4 | | 1 | |
= |
| * |
| |
| | h | | √4+2h+h2+2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=(2+h) |
| →(2+0) |
| =2* |
| = |
| |
| | √4+2h+h2+2 | | √4+2*0+02+2 | | 4 | | 2 | |
8 mar 19:11
Andrzej: Wielkie dzięki Panowie
8 mar 19:18
Andrzej: A czy w zadaniu:
| | x2−1 | |
Znajdź równanie stycznej do krzywej y= |
| w punkcie o odciętej równej 0. |
| | x+1 | |
Też chodzi o to, że x
0=0?
8 mar 19:31
yyhy: tak
8 mar 19:33
Andrzej: Ok, w takim razie sobie dalej poradzę.
8 mar 19:34
zef: Zauważ że skróci się Tobie licznik z mianownikiem
8 mar 19:35